- -
UPV
 

Pinsos amb palla d'arrós i residus de la poda de cítrics

Investigadors de la UPV dissenyen noves dietes per a remugants a partir de residus hortofructícoles que redueixen les emissions de metà

[ 30/10/2019 ]

La palla d'arròs i les restes de poda de cítrics tenen un nou ús: pinso per a remugants. Un equip d'investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV) ha dissenyat noves dietes per a vaques, ovelles, cabres, etc. a partir d'aquests residus hortofructícoles. Entre els seus avantatges, l'ús dels nous pinsos contribuiria a disminuir la crema d'aquests subproductes del camp, així com a reduir les emissions de metà generades pels animals. El treball s'emmarca dins del projecte europeu Low Carbon Feed (LIFE16/CCM/ÉS/000088), liderat per la Unió de Llauradors i Ramaders; els seus primers resultats van ser publicats en la revista Animal Feed Science and Technology.

"En els últims anys la palla d'arròs s'està eliminant mitjançant la crema controlada dels cultius. D'altra banda, les restes de poda de cultius citrícoles (tarongers i llimeres) són també eliminats mitjançant la crema o el triturat en verd. Totes aquestes pràctiques causen grans emissions de gasos efecte d'hivernacle a l'atmosfera", assenyala el catedràtic Carlos Fernández, investigador de l'Institut de Ciència i Tecnologia Animal de la UPV i responsable del projecte en aquesta institució.


Entre un 8% i un 22% menys d'emissions de gas d'efecte d'hivernacle
Els pinsos dissenyats pels investigadors de la UPV redueixen les emissions de metà (gas d'efecte d'hivernacle) entre un 8% i un 22%. A més dels residus de palla d'arròs i de fulles de cítrics, incorporen altres ingredients que garanteixen que totes les necessitats nutritives de l'animal queden satisfetes. I destaquen també perquè, a més de tenir un benefici mediambiental, són útils per als agricultors perquè revaloritza un subproducte i per als ramaders en oferir-li un aliment local a un preu competitiu.


Apta també per a cebú, búfal d'aigua, yak, dromedari, camell, llama, alpaca, vicunya...


"Les dietes Low Carbon Feed han incorporat palla d'arròs i residus de fulla de taronger i llimó al pinso compost dels animals remugants. És a dir, aquests residus no s'han utilitzat com a font farratgera, sinó que s'han introduït com un ingredient més en l'elaboració d'un pinso compost", apunta Carlos Fernández. Els pinsos es poden utilitzar per a alimentar qualsevol població d'animals remugants (boví, oví, caprí, cebú, búfal d'aigua, yak, cèrvid, etc.) i fins i tot herbívors de la família dels camèlids (dromedari, camell, llama, alpaca, vicunya, etc.).

"Es tracta a més d'una proposta que compleix amb un dels principis d'un sistema agrícola-ramader sostenible: les 3R (Reutilitzar, Reciclar i Reduir), sense perjudicar ni alterar el nivell productiu dels animals", destaca l'investigador de la UPV.


Equip de l'Institut de Ciència i Tecnologia Animal i del Departament de Ciència Animal
En l'equip de la UPV, a més de Carlos Fernández, participen també Tamara Romero, Pilar Molina i Nemesio Fernández, de l'Institut de Ciència i Tecnologia Animal, i José Vicente Martí, José Luis Palomares i Ion Pérez-Baena, del Departament de Ciència Animal.

El projecte Low Carbon Feed està finançat pel programa de Projectes Europeus sobre el Canvi Climàtic LIFE. A més de la coordinació de la Unió i la investigació de la UPV, compta amb la participació de l'Ajuntament de València, l'Ajuntament de la Vall d'Uixò, la Fundació Low Carbon Economy Vall d'Uixò, Airatec Biomass Vall d'Uixò, UNIPROCA de Talavera de la Reina (Toledo), i Area Europa SCARL-Bolonya (Itàlia).

Referència

C.Fernández, I.Pérez-Baena, J.V.Marti, J.L.Palomares, J.Jorro-Ripoll, J.V.Segarra. Use of orange leaves as a replacement for alfals in energy and nitrogen partitioning, methane emissions and milk performance of murcià-granadina goats. Animal Feed Science and Technology.


Més informació

Notícies destacades


Setciències Setciències
Nous capítols del programa de divulgació científica per als més menuts produït per UPV TV
En l'elit universitària internacional En l'elit universitària internacional
'Nature' situa la Universitat Politècnica de València entre les cent millors universitats joves del món
10 noves empreses emergents 10 noves empreses emergents
StartUPV continua incorporant talent al seu ecosistema emprenedor
Del 16 d'octubre al 21 de novembre Del 16 d'octubre al 21 de novembre
La UPV exposa "ANCA. Una experiència de creació col·lectiva 1989-1994"
Accions Marie Sklodowska-Curie Accions Marie Sklodowska-Curie
S'obri la convocatòria d'Innovative Training Networks. 530 milions en beques dirigides a la formació inicial de personal investigador a l'estranger
Projecte Dieper Projecte Dieper
La UPV participa en el desenvolupament d'un nou motor de baix consum i alta eficiència que redueix més d'un 80% l'emissió de partícules contaminants

EMAS upv