- -
UPV
 

Polisabio

La 2a edició del programa d'ajuda a la innovació sanitària impulsa 20 projectes multidisciplinaris de col·laboració

[ 06/03/2019 ]

La 2a edició del programa Polisabio d'ajuda a la innovació sanitària, iniciativa conjunta de la Universitat Politècnica de València (UPV) i la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO), ha resolt impulsar 20 projectes multidisciplinaris que combinen el coneixement científic i les tecnologies més noves al servei de la salut.

L'objectiu d'aquest programa és explorar sinergies i afavorir col·laboracions entre personal investigador dels diferents campus de la UPV (Gandia, Alcoi i Vera), i els departaments de salut de Xàtiva-Ontinyent, Elda, Sant Joan d'Alacant, la Marina Baixa, Gandia, Alcoi, Sagunt, Requena, l'Arnau de Vilanova i el Dr. Peset; així com els de FISABIO-Salut Pública i FISABIO-Oftalmologia Mèdica (FOM).

En els projectes seleccionats, destaquen dues principals àrees temàtiques d'innovació sanitària. D'una banda, el desenvolupament de nous sistemes de detecció de biomarcadors que permeten un diagnòstic més primerenc de malalties, ja siga emprant dispositius nanotecnològics, ultrasons o sofisticades anàlisis bioquímiques.

D'una altra, la implementació de sistemes informàtics, incloses aplicacions mòbils i processos d'intel·ligència artificial, per a una millor gestió o anàlisi de dades clíniques que permeta millorar les decisions mèdiques.

Els projectes restants plantegen millores en àrees com el transport de mostres biològiques, les tècniques quirúrgiques, uns millors materials mèdics i l'ús clínic de microorganismes probiòtics. Per àrees temàtiques, els projectes seleccionats i les investigadores i investigadors responsables són els següents:

Nous sensors per al diagnòstic primerenc o el monitoratge clínic


BIOMEGA. Estudi pilot d'un sistema de detecció de biomarcadors en llàgrimes per al diagnòstic primerenc i la prevenció de la ceguesa glaucomatosa (Vicente Zanón Moreno, Unitat Oftalmològica Santiago Grisolía de l'Hospital Dr. Peset - Ramón Martínez Máñez, UPV Vera).


DIAGMAS. Desenvolupament d'un sistema de detecció ràpida d'infecció bacteriana en dones lactants amb mastitis mitjançant anàlisis de biomarcadors en la llet i l'orina (Alejandro Mira Obrador, FISABIO Salut Pública - Mónica Catalá Icardo, UPV Gandia).


NanOdGSens. Desenvolupament d'un sistema de diagnòstic del càncer basat en nanomaterials (Guillermo Sáez Tormo, Hospital Dr. Peset - Ramon Martínez Máñez, UPV Vera).


OCUSENSOR. Sensors nanofotònics per al diagnòstic de malalties oculars (María Dolores Pinazo Durán, Unitat Oftalmològica Santiago Grisolía de l'Hospital Dr. Peset - Jaime García Rupérez, UPV Gandia).


OSEODENT. Monitoratge mitjançant ultrasons del procés de regeneració òssia guiada en implants dentals (Vicente Enguix Morant, DS Gandia, Odontologia - Rubén Picó Vila, UPV Gandia).


PARAMETER. Desenvolupament d'un sistema de monitoratge de constants fisiològiques mitjançant sensors posicionats en pijames per a ús en pediatria (Fátima Pareja Marín, Hospital Mare de Déu dels Lliris - Pablo Díaz García, UPV Alcoi).

Informàtica aplicada a la medicina


Calysap2020. Actualització del sistema informàtic de gestió de dades clíniques al Servei de Medicina Nuclear de l'Hospital Dr. Peset (Elisa Caballero Calabuig, Hospital Dr. Peset - Óscar Pastor López, UPV Vera).


CATARACT. Automatització de la gestió de la llista d'espera per a operacions de cataractes mitjançant un sistema d'ajuda a la decisió clínica basat en l?aprenentatge automàtic (machine learning) (Cristina Peris Martínez, FISABIO Oftalmologia Mèdica - Jon Ander Gómez Adrián, UPV Vera).


GEINEN. Aplicació informàtica en núvol per a la gestió integral d'exploracions neuropsicològiques (Helena Vico Bondia, Hospital Dr. Peset - Felipe Vico Bondia, UPV Gandia).


PARAFACIAL. Creació i avaluació d'una aplicació informàtica per al diagnòstic precís, mitjançant tècniques de visió artificial, de les alteracions del moviment de la cara que es produeixen en les paràlisis facials (Rosa Muñoz Gregori, Hospital Francesc de Borja, Rehabilitació - Fernando Boronat Seguí, UPV Gandia).


REDIMET2. Anàlisi de l'efecte de la cirurgia metabòlica sobre la remissió de la diabetis mellitus tipus 2 mitjançant mineria de dades i enquestes a pacients a través d'aplicació mòbil (Antonio Hernández Mijares, Hospital Dr. Peset, endocrí i nutricionista - Vicente Traver Salcedo, UPV Vera).


VACUMINER. Anàlisi de les infeccions urinàries en la població mitjançant mineria de dades, per a identificar patrons que permeten informar i millorar la prevenció i l'assistència sanitària d'aquestes condicions clíniques (Javier Díez Domingo, FISABIO Salut Pública, Vacunes - Vicente Traver Salcedo, UPV Vera).

Noves tècniques quirúrgiques i teràpies


DispCOMPRESION. Disseny i desenvolupament d'un sistema de compressió arterial ergonòmic i de producció en sèrie per a procediments de cateterismes (Gemma Pariente Fernández, Hospital Dr. Peset - Mª Ángeles Bonet Aracil, UPV Alcoi).


OCULSOD-T. Prova de concepte de la idoneïtat de l'administració tòpica de l'enzim superòxid dismutasa com a teràpia per a malalties oculars (Silvia Mª Sanz González, Hospital Dr. Peset, Unitat Oftalmològica Santiago Grisolía - Sara Iborra Chornet, UPV Vera).


NANOBETES. Prova de concepte de l'ús de nanopartícules antioxidants en el tractament de les complicacions cardiovasculars associades a la diabetis tipus 2 (Víctor Manuel Víctor González, Hospital Dr. Peset - Hermenegildo García Gómez, UPV Vera).


USOFT. Adaptació de la tecnologia d'aplicació d'ultrasons per al tractament de cegueses causades per infarts oculars (Enrique Antonio Alfonso Muñoz, FISABIO-Oftalmologia Mèdica - Rubén Picó Vila, UPV Gandia).


Nous materials mèdics


DesMATERIALES. Desenvolupament, mitjançant impressió en 3D, de materials amb caràcter biocida (bactericida) que puguen utilitzar-se en usos clínics per a evitar infeccions bacterianes en implants, pròtesis, material quirúrgic, etc. (Juan Alberola Enguídanos, Hospital Dr. Peset - Santiago Ferrándiz Bou, UPV Alcoi).


TERATEX. Definició dels materials i desenvolupament de prototips per a una peça de subjecció terapèutica que permeta el control sense anul·lar el moviment del pacient ni alterar el seu descans (Gregorio Antonio Crespo, Hospital Marina Baixa - Pablo Díaz García, UPV Alcoi).


Logística


ISAT. Drons (aeronaus no tripulades) per al transport de mostres biològiques en logística sanitària (Julián Díaz Fernández, Hospital Francesc de Borja - Israel Quintanilla García, UPV Vera).


Probiòtics


MicroBiotaFruit. Identificació, en els subproductes del processament industrial de fruites, de probiòtics amb propietats que ajuden a prevenir l'obesitat i la hipertensió arterial (María José Gosalbes, FISABIO Salut Pública - Noelia Betoret, UPV Vera).


Una vegada resolta la convocatòria, la fase següent serà treballar perquè aquestes propostes aprovades per Polisabio donen lloc a projectes capaços d'atraure inversió pública i privada de convocatòries nacionals i internacionals ?entre altres, del programa H2020? i a accions d'innovació.


Notícies destacades


Fes-te soci/a d'Esports UPV! Fes-te soci/a d'Esports UPV!
Gaudeix les seues instal·lacions, activitats i competicions per 45€ (alumnat) i 65€ (PAS/PDI) de l'1 de gener al 31 de juliol
Nou èxit del projecte Soundcool de la UPV Nou èxit del projecte Soundcool de la UPV
'La Mare dels Peixos', primera òpera en valencià estrenada internacionalment, conquesta Mèxic
Adrián de Arriba i Miguel Fernández Adrián de Arriba i Miguel Fernández
Dos alumnes del MAAPUD de la UPV assoleixen un 2n premi en Europan 15 Espanya
Universitat hispanoparlant líder a nivell mundial Universitat hispanoparlant líder a nivell mundial
Més de 2 milions de persones han triat ja els cursos en línia oberts i massius de la UPV per a formar-se
En el top de les universitats verdes En el top de les universitats verdes
GreenMetric situa la UPV entre les millors universitats del món en sostenibilitat
Warhol, Spoerri, Cage, Ruscha, Yoko Ono... Warhol, Spoerri, Cage, Ruscha, Yoko Ono...
Una selecció de la col·lecció UPV de llibres d'artista, exposada fins al 12 de gener a La Nau

EMAS upv