- -
UPV
 

Tribut a Margarita Salas

La façana del Rectorat de la UPV ja llueix el primer mural interactiu de Dones de Ciència, obra de Lula Goce

[ 08/02/2019 ]

Aquest migdia ha tingut lloc la inauguració del primer dels Murals Interactius: Dones de Ciència, una iniciativa impulsada conjuntament per la Universitat Politècnica de València (UPV) i el centre d'innovació Les Naus de l'Ajuntament de València, amb un doble objectiu: d'una banda, visibilitzar i homenatjar investigadores de referència de la ciència nacional i internacional, conjugant en cada mural ciència, gènere, art i noves tecnologies, i d'una altra, denunciar les conseqüències de la desigualtat de gènere, tant en la construcció de vocacions científiques i investigadores, com en el desenvolupament de les carreres professionals de dones en aquestes àrees, les seues condicions laborals, l'accés a àmbits d'investigació i els sostres de vidre als quals avui encara es veuen sotmeses.

Aquest primer mural ret tribut a Margarita Salas, la labor científica de la qual ha sigut reconeguda amb la concessió de nombrosos premis i distincions, i les contribucions de la qual són decisives per a comprendre els mecanismes de rèplica del material genètic. L'asturiana és, actualment, professora ad honorem del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) al Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa (CSIC-Universitat Autònoma de Madrid).


45 m2 d'obra


El mural, obra de l'artista visual Lula Goce, ocupa 9x5 m de la façana del Rectorat de la UPV. Hi destaca la figura de la doctora Salas, acompanyada de diferents elements vinculats a la seua trajectòria científica.


"He triat un retrat", explica Goce, "en el qual la doctora Salas mostra una expressió seriosa, vinculant-lo al meu treball. M'agrada retratar dones i, en aquest cas, el gest i el contrallum que té donen més força a la imatge. El mural remet també als seus estudis, ja que hi ha elements dins d'aquest directament relacionats amb les seues investigacions. Tot això, utilitzant com a base pintura plàstica".


En la inauguració del mural, Margarita Salas ha estat acompanyada pel rector de la UPV, Francisco Mora; el director tècnic de Les Naus, Javier Ibáñez; la directora de l'Àrea de Comunicació de la UPV i codirectora d'aquesta iniciativa, Isabel Tort, i el comissari del projecte pictòric i catedràtic de la UPV, Joan Peiró.


Justícia social


El director tècnic de Les Naus, Javier Ibáñez, ha explicat durant l'acte d'inauguració que el projecte "mostra com l'art, la tecnologia i el pensament s'aglutinen en una proposta innovadora que reverteix en la justícia de gènere, en la justícia social, en el reconeixement de les nostres companyes, les dones, que tan afectades es veuen en el dia a dia per les diferents violències".


El primer de vuit


El mural inaugurat avui al Rectorat de la UPV és el primer dels vuit que, en els pròxims mesos i en el marc d'aquest projecte, es pintaran en diferents enclavaments de la ciutat de València.


Juntament amb Margarita Salas, Dones de Ciència rendirà tribut, entre altres, a la valenciana Anna Lluch, una de les oncòlogues més reconegudes en l'àmbit internacional i referent en la investigació sobre el càncer de mama; Valentina Tereshkova, la primera dona que va volar a l'espai i doctora honoris causa per la UPV l'any 1991; l'astrònoma, matemàtica i filòsofa Hipàtia d'Alexandria, o la matemàtica i científica espacial Katherine Johnson, la calculadora que va ajudar l'Apol·lo 11 a arribar a la Lluna.


Completen la llista de dones homenatjades: l'arquitecta Zaha Hadid, primera dona a rebre el Premi Pritzker, considerat el Nobel de l'arquitectura; Hedy Lamarr, coautora de l'espectre eixamplat per salt de freqüència, sistema de comunicació en el qual es fonamenten tecnologies com el Bluetooth o les connexions sense fil, i la primatòloga i Premi Príncep d'Astúries d'Investigació Científica i Tècnica el 2003, Jane Goodall.


Murals vius


A més de la intervenció pictòrica, la principal novetat d'aquest projecte -com s'ha pogut observar aquest matí- és que els murals cobren vida en els dispositius mòbils de tota persona que s'aproxima a contemplar-los.


En cada mural, les persones que s'hi acosten poden descobrir, a través d'una app (desenvolupada pel grup UNIT Experimental de la UPV i que pot ser descarregada tant en AppStore com en Google Play), diferents continguts, com per exemple un text introductori i biogràfic sobre cada investigadora, elaborat per Llúcia Martínez, doctora en Biologia i responsable del Servei de Seqüenciació Massiva de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO).


L'aplicació inclourà també, pròximament, una sèrie de preguntes sobre cada protagonista dels murals; així com diferents continguts audiovisuals (en el cas de Margarita Salas, una entrevista realitzada recentment als laboratoris del Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa).


El projecte de murals interactius Dones de Ciència compta amb el cofinançament de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.


Notícies destacades


Azalea conquista Europa Azalea conquista Europa
La barraca sostenible de la UPV corona el Solar Decathlon amb el primer premi en Arquitectura
Premi Joves Investigadors Informàtics SCIE Premi Joves Investigadors Informàtics SCIE
Patricia Pons: "S'està perdent talent per estereotips que han de trencar-se"
Segons el THE Europe Teaching Rankings 2019 Segons el THE Europe Teaching Rankings 2019
La Universitat Politècnica de València se situa, per primera vegada, entre les 75 millors d'Europa
Rànquing Reuters 2019 Rànquing Reuters 2019
La Universitat Politècnica de València, entre les 100 universitats més innovadores d'Europa
Amb l'acceleració del Tesla Roadster Amb l'acceleració del Tesla Roadster
S'ha presentat 'Turian', el nou prototip d'Hyperloop UPV a la recerca de l'èxit en la Pod Competition IV de Los Angeles
Pot una màquina pensar com un humà? Pot una màquina pensar com un humà?
UPV TV estrena temporada de 'Science Quiz', amb quatre nous capítols sobre intel·ligència artificial

EMAS upv