- -
UPV
 

Tecnodiabetes

Personal investigador de l'ai2 de la UPV ajuda xiquets i xiquetes a comprendre, de manera divertida, com es gestiona la diabetis. El dissabte 17, jornada de portes obertes

[ 13/11/2018 ]

Un equip investigador de Tecnodiabetes, el Grup de Pàncrees Artificial i Tecnologies per a la Diabetis de l'Institut ai2 de la Universitat Politècnica de València (UPV), ha desenvolupat nous videojocs i robots per a ensenyar a les xiquetes i xiquets els conceptes bàsics sobre la gestió de la diabetis d'una forma amena i divertida.

El més recent d'aquests, per exemple, transporta els menuts i menudes a un viatge amb avió en el qual poden veure què ocorre si mengen massa o molt poc; si fan més o menys exercici, o si s'injecten insulina de forma correcta o incorrecta (molt tard, massa o poc).

"D'una forma molt gràfica", explica José Luis Díez, investigador del grup Tecnodiabetes-ai2 de la UPV, "la trajectòria de l'avió ensenya els infants quins hàbits han de seguir i el que ocorre si no segueixen les recomanacions pautades".


Així mateix, en la part de robòtica, han programat un robot Lego, en forma d'un petit gos amb diabetis, que reacciona igualment d'una manera o d'una altra en funció dels seus nivells de glucèmia, dosi d'insulina injectada, etc.


"A través d'eines com la robòtica o els videojocs, abordem aspectes clau en l'educació diabetològica, com la comprensió de la glucoregulació i el paper de la insulina en aquesta; el dosatge d'insulina en els menjars, i la gestió de la teràpia durant l'exercici", destaca José Luis Díez.


Pàncrees artificial sobre Android


A més dels treballs per a l'educació dels menuts i menudes, el grup Tecnodiabetes de la UPV treballa també en el desenvolupament d'una nova app, que es troba en fase de validació clínica, i l'objectiu final de la qual és la infusió automàtica d'insulina per a aconseguir la normoglucèmia, així com la supervisió també automàtica dels pacients.


Aquesta investigació es desenvolupa en el marc del Consorci Espanyol de Pàncrees Artificial i Tecnologies per a la Diabetis, en el qual, a més de la UPV, participen: la Universitat de Girona, l'Hospital Clínic de Barcelona, l'Hospital Clínic Universitari de València i l'Hospital Francesc de Borja de Gandia, tots ells membres del Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (CIBERDEM), dependent de l'Institut de Salut Carles III.


Jorge Bondia, director del grup Tecnodiabetes-ai2 de la UPV, indica que es tracta de la "primera vegada que avaluem clínicament el sistema de pàncrees artificial sobre Android en el qual estem treballant, ja que els estudis clínics previs dels algorismes que integra s'han realitzat en plataformes experimentals sobre PC. A més, s'han incorporat noves funcionalitats, com la recomanació automàtica de carbohidrats per a mitigar la hipoglucèmia, especialment abans de fer exercici".


Validació clínica


La validació s'està duent a terme a l'Hospital Clínic de Barcelona, lloc en el qual el personal investigador està provant en 10 pacients adults com funciona el sistema davant d¿una situació d'exercici amb bici durant 55 minuts.


"El desenvolupament d'aquest sistema Android", apunta Bondia, "ens fa formar part dels pocs grups que tenen un dispositiu propi que els permet provar el sistema de control d'una manera còmoda i, el més important, traure'l de l'hospital, que és la clau de tot".


Vida normal a casa


Per als estudis d'investigació que s'estan realitzant en l'actualitat, encara és necessari que el/la pacient estiga a l'hospital, amb el personal mèdic, infermer i enginyer al seu al voltant. No obstant això, el sistema desenvolupat des de l'Institut ai2 de la UPV permetrà que aquest projecte finalitze amb un estudi domiciliari, "un treball experimental en el qual el pacient puga anar-se'n a casa i fer vida normal, un pas que mai s'ha donat a Espanya i al qual només pocs grups internacionals han tingut accés, la qual cosa situaria Espanya en la primera línia de la investigació en pàncrees artificial", destaca Bondia.


El 17, jornada de portes obertes


En el marc del Dia Mundial de la Diabetis (que se celebra demà dimecres), aquest dissabte 17 de novembre, el grup Tecnodiabetes-ai2 ha organitzat una jornada de portes obertes en la qual les persones interessades podran conèixer aquestes línies de treball en pàncrees artificial i tecnologies per a l'educació diabetològica amb demostracions en directe dels diferents desenvolupaments en marxa. A més, el grup presentarà la seua iniciativa de ciència ciutadana, amb la qual vol animar les persones interessades a acompanyar-los en el seu treball.


"Hem organitzat la jornada de portes obertes per al pròxim dissabte, però en realitat, el nostre laboratori està obert sempre per a qualsevol pacient que vulga col·laborar amb nosaltres, perquè estem convençuts que tots podem aportar a la investigació, desenvolupament i innovació en tecnologies per a la diabetis, i molt especialment, els pacients", conclou Bondia.


Més informació

Notícies destacades


Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7% Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7%
La pobresa infantil a Espanya, a debat en unes jornades organitzades per la Càtedra d'Infància i Adolescència de la UPV, a Torrevella
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
L''Escola de Disseny' canvia de nom L''Escola de Disseny' canvia de nom
L'ETSEADI (Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Aeroespacial i Disseny Industrial) substitueix la denominació d'ETSED
La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia
Entre els deu semifinalistes, es troben Miguel López, investigador del CVBLab-Human Tech i Carolina Rober, doctoranda en la UPV
Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV
La UPV celebra l'acte de lliurament de premis del I concurs "La Ciència a les Falles". Els ninots guanyadors, els primers d'aquest nou museu de la universitat
UPV-CLÍNIC UPV-CLÍNIC
La UPV i INCLIVA signen un conveni per a impulsar conjuntament la innovació en l'àmbit de la salut



EMAS upv