- -
UPV
 

Servicios que prestamos

Compromisos que asumimos

Atención al usuario

NormativaNormativa

Cursos y más formación

Pruebas de acreditación

Capacitación para la enseñanza

Autoaprendizaje

Actividades de promoción

Ayudas

Asesoramiento y traducciones

Recursos en línea

Datos sociolinguísticos

 
05/12/14
Noticia
Presentació del llibre 'Pobles abandonats de la Península Ibèrica', d'Agustí Hernández

El 18 de desembre, a les 12.30 h, es presentarà a la UPV el llibre Pobles abandonats de la Península Ibèrica, d’Agustí Hernández. L'acte inclourà la projecció de fotos de llocs perduts o rehabitats.

El llibre Pobles abandonats de la Península Ibèrica, que s’ha finançat per mitjà del micromecenatge, analitza el fenomen dels pobles abandonats la Península Ibèrica i els reivindica com a patrimoni material i immaterial.

Com un fil d'oblit, el llibre mostra pobles i masos valencians quasi totalment en ruïnes com La Hortichuela, Mas del Aceite i Las Tóvedas, d'altres desapareguts per la construcció d'embassaments (nucli històric de Domenyo) o per l'efecte de catàstrofes com les pantanades (el nucli originari de Beneixida), terratrèmols (l'antic Guardamar del Segura) o despoblats moriscos (la Cairola, els Benialins, l'Atzuvieta, Ternils o la Roca). En alguns es mantenen en peu cases (Los Sardineros, Berfull, Llombai de Gallinera o Vilanova) i en altres que arribaren a estar despoblats veiem com durant els últims anys s'han produït importants reformes (Saranyana, la Reduela o Turballos) i ja s’estan habitant de nou.

Amb més de 450 fotografies de 50 pobles, el viatge que l'autor presenta en aquest llibre és un testimoni de la seua experiència senderista recorrent pobles abandonats a la Península Ibèrica (“pobles en silenci a la vora de sendes, camins empedrats o pistes. L'aigua dels rius [...] i el mestral com a companys del silenci...”) i també és un homenatge a les persones que se’n van anar buscant un futur millor o foren expulsades de la seua casa.

L’autor, Agustí Hernández (Alboraia, 1977), és periodista i ha treballat a la Universitat de València, l’Ajuntament d’Alboraia i el diari Levante. També ha sigut professor de Formació Professional. És autor, entre d'altres, del llibre Pobles valencians abandonats. La memòria del silenci (2013) i coautor, amb José Manuel Almerich, de Pobles abandonats. Els paisatges de l'oblit (2006).

Presentació

La presentació tindrà lloc el dijous 18 de desembre, a les 12.30 h, a la sala d’actes de Rectorat (planta baixa) i s’hi podran adquirir exemplars del llibre.

Més informació: www.elspoblesvalenciansabandonats.blogspot.com

Organitza: Servei de Promoció i Normalització Lingüística (www.upv.es/bondia)


EMAS upv