- -
UPV
 

Servicios que prestamos

Compromisos que asumimos

Atención al usuario

Normativa



Cursos y más formación

Pruebas de acreditación

Vols fer-nos una consulta?

Autoaprendizaje

Actividades de promoción

Apoyo al PDI

Ayudas

Asesoramiento y traducciones

Recursos en línea

Datos sociolinguísticos

Commemoració Estatut d’Autonomia

 
21/02/22
Noticia
Conèixer el territori i la llengua: la Tinença de Benifassà (la Pobla de Benifassà, Bel, el Ballestar, el Boixar, Castell de Cabres, Coratxà i Fredes)

L’activitat tindrà lloc els dies 1, 2 i 3 d’abril i s’adreça a la comunitat universitària

El Servei de Promoció i Normalització Lingüística (SPNL) de la UPV organitza l’activitat “Conèixer el territori i la llengua: la Tinença de Benifassà” per a practicar la llenguamentre coneixem el territori, els dies 1, 2 i 3 d’abril de 2022, inclosadins de les activitats d’El Vint-i-5, que es realitzen cada any al voltant de la data històrica del 25 d’Abril.

 

La Tinença de Benifassà

La Tinença de Benifassà és una comarca històrica i natural de la Comunitat Valenciana, actualment integrada en la comarca del Baix Maestrat, tot i que les relacions de la comarca han sigut més intenses amb la dels Ports i les Terres de l'Ebre. Hi pertanyen els pobles del Ballestar, Bel, el Boixar, Castell de Cabres, Coratxà, Fredes i la Pobla de Benifassà.

Durant el període musulmà hi havia un castell que controlava la comarca, el castell de Beni-Hassan, d'on li ve el nom. Aquestes terres, conquerides cap a l'any 1230, van passar a ser administrades directament pel govern del Principat. El rei Jaume I manà construir un monestir al costat del castell, que fou la primera fundació de l'orde del Cister al Regne de València. Tota la comarca pertangué a l'abat del monestir, que hi va constituir una tinença. El monestir, declarat Monument Nacional el 1931, és ocupat per les monges cartoixanes de Sant Bru.

La majoria de pobles de la comarca històrica han patit una forta pèrdua de població des de la segona meitat del segle XX, per l'abandonament progressiu de l'agricultura tradicional i els canvis en les formes de vida. Aquesta pèrdua de població ha determinat, entre altres causes, la desaparició de cinc ajuntaments de la comarca històrica.

El 19 de maig de 2006, la Generalitat valenciana  va declarar parc natural  gran part de la comarca històrica, amb el nom de Parc Natural de la Tinença de Benifassà.

Destinataris: membres de la UPV, amb acompanyants (adults i xiquets)

Tota la informació en PDF

 


EMAS upv