- -
UPV
 

Serveis que prestem

Compromisos que assumim

Atenció a l'usuari

Normativa



Cursos i més formació

Proves d'acreditació

Vols fer-nos una consulta?

Autoaprenentatge

Activitats de promoció

Suport al PDI

Ajudes

Assessorament i traduccions

Recursos en línia

Dades sociolingüístiques

Commemoració Estatut d’Autonomia

 
Taller de la UPV a les Trobades d'Escoles en Valencià
Servei de Promoció i Normalització Lingüística Activitats de promoció Taller de la UPV a les Trobades d'Escoles en Valencià  ...

La UPV participa de nou en les Trobades d’Escoles en Valencià, amb l'organització d'un taller adreçat a xiquets i joves, en el marc d'aquestes festes d'estima per la llengua –lúdiques i reivindicatives alhora– en què es troben les escoles de cada comarca per promoure l'ensenyament en valencià i el seu ús social.

El taller de la UPV d'enguany, organitzat per l'SPNL, porta com a títol El molinet de vent”. Els molins de vent han sigut una eina emprada des de fa molts segles, ja que amb ells es poden dur a terme moltes tasques sense cap esforç i sense cap tipus de contaminació. El funcionament és ben senzill: el vent empeny les aspes, que giren al voltant d'un eix al qual van unides i li transmeten aquesta energia.

L'energia generada s'aprofitarà de formes molt diverses depenent del mecanisme al qual estiga unit el molí. Els usos més freqüents que han tingut històricament o actualment els molins de vent són la mòlta dels cereals (en el cas dels molins fariners, com els de Xàbia), l'extracció d'aigua de pous (els molins d'aigua) o la generació d'electricitat (els parcs eòlics). L'energia eòlica està considerada com una energia renovable, respectuosa amb el medi ambient, “que ajuda a disminuir les emissions de gasos d'efecte hivernacle (GEH) reemplaçant centrals termoelèctriques que funcionen amb combustibles fòssils, cosa que la converteix en un tipus d'energia verda”.

En les Trobades d’Escoles en Valencià els xiquets de totes les edats aprenen, dibuixen, llegeixen, experimenten, construeixen, miren, parlen, canten... i s'ho passen bé. Organitzades per Escola Valenciana, enguany porten com a lema Escola Valenciana, la nostra escola, i “se centren en la defensa de l’escola que millors resultats acadèmics dóna: l'escola en valencià, un model que està establert, bàsicament, en el sistema educatiu públic. És l'escola de les mares i els pares participatius, l'escola de les comunitats educatives que apliquen els valors propis d'una societat valenciana que sap estar a l'altura de les circumstàncies, malgrat les actuacions de l'administració educativa”.

Del 5 d'abril al 15 de juny, es pot trobar el taller de la UPV en aquestes trobades.

Des del 2001, la UPV participa en aquestes trobades amb tallers com els següents: l'estel, el rellotge de sol, el periscopi, el sistema solar, la capsa de reciclatge, el cercle de Newton, el planisferi, el zoòtrop, el tangram de les 3R, l'espectroscopi, el joc de les parelles, la ciutat sostenible, un paisatge d'Estellés i, el 2014, el molinet de vent.

Més informació: Servei de Promoció i Normalització Lingüística (www.upv.es/bondia)


EMAS upv