- -
UPV
 

Serveis que prestem

Compromisos que assumim

Atenció a l'usuari

NormativaCursos i més formació

Proves d'acreditació

Autoaprenentatge

Activitats de promoció

Suport al PDI

Ajudes

Assessorament i traduccions

Recursos en línia

Dades sociolingüístiques

E.U. en Competència Professional per a l'Ensenyament

 
Any Estellés: visita guiada a l'exposició
Servei de Promoció i Normalització Lingüística Any Estellés Any Estellés: visita guiada a l'exposició  ...

El dijous 14 de febrer, de 15 a 16 h, la UPV organitza una visita guiada en grup a l'exposició Vicent Andrés Estellés. Cronista de records i d’esperances, que l'Acadèmia Valenciana de la Llengua ha produït sobre l'obra i la figura de Vicent Andrés Estellés, declarat Escriptor de l'Any 2012.

L’exposició té lloc a la Sala Refectori del Centre del Carme, C/ Museu, 2, de València.

Per a assistir amb aquest grup de la UPV cal inscriure’s enviant un correu a dinamitzacio.apnl@upv.es, fins al 31 de gener, o fins que s’exhaurisquen les places, que són limitades (30 persones). Les inscripcions s’atendran segons l’ordre d’arribada.

 

Vicent Andrés Estellés (Burjassot, l'Horta, 1924 - València, 1993) està considerat el principal renovador de la poesia valenciana contemporània i el poeta més important en valencià després del segle XV (època d'Ausiàs March i Roís de Corella).

Entre la seua obra poètica cal esmentar Ciutat a cau d'orella (1953), La nit (1956), L'inventari clement (1971) –premi Ausiàs March–, Llibre de meravelles (1971), La clau que obri tots els panys (1971) –premi Diputació de València–,  Recomane tenebres (1972)  –premi Crítica Serra d'Or–, Les pedres de l'àmfora (1974) –Lletra d'Or i premi Crítica Serra d'Or–, Balanç de Mar (1978) –premi Crítica Serra d'Or–, Les homilies d'Organyà (1981) –que inclou Coral romput, enregistrat en disc per Ovidi Montllor– o Sonata d'Isabel (1990), entre altres.

A més, des del 1949 treballà al diari Las Provincias de València, i en fou redactor en cap. Té algunes composicions en prosa, algunes novel·les, obres teatrals, guions de cinema inèdits i unes memòries.

Ha estat guardonat amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (1978), la Creu de Sant Jordi (1982), el Premi d'Honor de les Lletres Valencianes (1984) i la medalla d'Or de les Belles Arts del Ministeri de Cultura, a títol pòstum.

Moltes poblacions valencianes han posat el nom del poeta a un dels seus carrers; s’han creat premis amb el seu nom (com el de poesia en els Premis Octubre o els Premis Vicent Andrés Estellés de Burjassot), i han musicat poemes seus diversos cantants com l’esmentat Ovidi, Paco Muñoz, Pau Alabajos, Al Tall, Maria del Mar Bonet, Òscar Briz, Miquel Gil, Soul Atac, Aspencat, Bertomeu,  entre altres.

 

Més  informació:

  • documents audiovisuals de l’exposició:
  1.    Galeria fotogràfica: http://www.avl.gva.es/va/fotosEstelles
  2.    Vídeo del reportatge de l'exposició: http://www.avl.gva.es/videosEstelles

 

 

Àrea de Promoció i Normalització Lingüística (www.upv.es/apnl)


EMAS upv