- -
UPV
 

Serveis que prestem

Compromisos que assumim

Atenció a l'usuari

Normativa



Cursos i més formació

Proves d'acreditació

Vols fer-nos una consulta?

Autoaprenentatge

Activitats de promoció

Suport al PDI

Ajudes

Assessorament i traduccions

Recursos en línia

Dades sociolingüístiques

Commemoració Estatut d’Autonomia

 
Carmelina Sánchez-Cutillas i Vicent Andrés Estellés
Servei de Promoció i Normalització Lingüística Arxius i imatges per a Notícies Carmelina Sánchez-Cutillas i Vicent Andrés Estellés  ...

L’escriptora Carmelina Sánchez‑Cutillas (1927- 2009) va ser nomenada Escriptora de l’any 2020, per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, i per a aquesta efemèride s’ha realitzat l’exposició “Des de les fronteres del silenci”, una jornada o el documental “Carmelina, mar i cel” d’À Punt, entre altres accions. I el poeta Vicent Andrés Estellés (1924-1993), també Escriptor de l’Any 2012, és l’autor més conegut i llegit pels valencians.

 

L’obra d’aquests autors té també connexions temàtiques: “en els poemaris de Sánchez-Cutillas, l’autora aportarà no sols la denúncia d’un present dominat per la injustícia i la manca de llibertat, sinó també el record d’un passat —la Guerra Civil i la postguerra— i de tot un món advers on la poetessa reflexionarà i meditarà sobre el seu entorn i la seua identitat” (Lluís Alpera) i aquesta temàtica “es connecta amb les preocupacions del realisme social i l’obra de Vicent Andrés Estellés [...] (Joan Borja i M. Àngels Francés). A més, Estellés va prologar el poemari de Sánchez-Cutillas Conjugació en primera persona (1969).

 

D’altra banda, hi ha un aspecte comú entre la prosa memorialística de Tractat de les maduixes (1985) i La parra boja (1987) de Vicent Andrés Estellés i la prosa de Matèria de Bretanya (1976), de Carmelina Sánchez-Cutillas: “la constant evocació de la infantesa, de l'entorn que l'acollí i dels personatges que la poblaren”; el que l’estudiosa Irene Mira anomena els “espais de la quotidianitat que retraten aquests autors entre Altea i Burjassot [...], la magnitud social que els condiciona i que s’interrelaciona amb la construcció de la identitat, una via d’interpretació que ens obre a llegir el paisatge amb les significacions més pregones”.

 

Finalment, l’acadèmica Verònica Cantó manifesta que Carmelina Sánchez-Cutillas va ser una “dona rebel que va desafiar el silenci imposat a través del lirisme de la quotidianitat” en el mateix context que Vicent Andrés Estellés, entre altres. I “la seua obra poètica és exquisida, amb temes constants que la travessen com la reflexió sobre la seua condició de dona, el pas del temps, la identitat col·lectiva i el compromís amb la terra i la mar que sent com a pròpies.”


EMAS upv