- -
UPV
 

Serveis que prestem

Compromisos que assumim

Atenció a l'usuari

Normativa



Cultura Campus d'Alcoi

Cultura Campus de Gandia



Formación

Aules de Cultura UPV

Espacio N-1

PC_ACTS

Prime the Animation!

Novembre Festival de Jazz

Música UPV

Cine Dijous de pel·lícula

POLINIZA DOS Trobada d'Art Urbà

Residencia artística

Mundos por venir

Red Espacios Expositivos UPV

Agenda UPV



Sala d'exposicions del Rectorat

PAC

Hall Solidari

En Acció

ÀGORA SOUND

 
15/09/14
Notícia
LA CONSTRUCCIÓ DEL MUR DE BERLÍN I LA VIDA DE MANDELA, EN LA NOVA EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICA DE LA UPV "JÜRGEN SCHADEBERG: ARXIU PERSONAL"

La sala d'exposicions de l'edifici del Rectorat acull, del 25 de setembre al 16 de desembre, 82 obres del fotògraf berlinès, nomenat recentment doctor honoris causa per la UPV, que suposen la seua pròpia selecció de 65 anys de treball.

La Universitat Politècnica de València (UPV), a través de l’Àrea d'Activitats Culturals, inaugura el dijous 25 de setembre del 2014, a les 20.00 hores, a la sala d'exposicions de l'edifici del Rectorat (edifici 3A), la mostra “Jürgen Schadeberg: arxiu personal. 65 anys documentant la vida”.
 
L'exposició, de lliure accés, recull la selecció personal del mateix fotògraf berlinès, nomenat recentment doctor honoris causa per la UPV. En paraules del mateix Schadeberg, a través de les 82 obres que conformen la mostra, vol “posar en relleu la vida diària de les persones que hi apareixen. La meua intenció és documentar allò mundà, ja que em resulta absorbent i extraordinari”.
 
Nascut a Berlín l’any 1931, Schadeberg va treballar durant la seua joventut com a aprenent per a una agència de premsa, i el 1950 va emigrar a Sud-àfrica. Un any després va fotografiar per primera vegada Nelson Mandela, el qual inaugurava aleshores l'únic bufet d'advocats negres del país.
 
Amb el pas dels anys, el fotògraf alemany va tenir l'oportunitat de retratar el líder sud-africà en nombroses ocasions: en les vagues contra l'apartheid, en el judici en el qual va ser condemnat a cadena perpètua, a la presó, durant el seu alliberament i en la seua elecció com a president del país.
 
Així, encara que la seua imatge més coneguda és el retrat de Mandela a la finestra de la seua cel•la, Schadeberg ha captat amb la seua Leica, durant dècades, la realitat social, política i cultural de Sud-àfrica. Va fotografiar les principals figures del país, com ara Moroka, Walter Sisulu, Yusuf Dadoo, Huddleston, així com personalitats del món literari i de l'escena del jazz: Dolly Rathebe a Sophiatown, Miriam Makeba, Hugh Masekela o Kippie Moeketsi, entre d’altres.
 
“A causa de la pressió política i a l'assetjament rebut”, Schadeberg es va veure obligat a abandonar Sud-àfrica el 1964, però hi tornà 20 anys després per mostrar amb les seues fotografies “els canvis que la progressiva fi de l'apartheid estava portant al país”.
 
L'exposició recull a més la construcció del mur de Berlín, viscuda in situ pel fotògraf alemany, així com les seues visions de l'Espanya tardofranquista, França, els contrastos de la Gran Bretanya i la vida a la seua Alemanya natal.
La mostra, que romandrà oberta al públic fins al pròxim 16 de desembre, pot visitar-se de dilluns a divendres faeners, entre les 11.00 i les 14.00 hores, i de 17.00 a 20.00 hores.
 

EMAS upv