- -
UPV
 

Titulada en Turisme, premiada pel Consell Social de la UPV

Titulada en Turisme, premiada pel Consell Social de la UPV <br>

Per la seua trajectòria acadèmica

Belén Tárraga, titulada en Turisme en el Campus de Gandia, ha sigut una de les tretze persones titulades UPV reconegudes amb el Premi al Millor Estudiant pel Consell Social de la Universitat Politècnica de València per la seua trajectòria acadèmica. Els premis del Consell Social comprenen set categories: Millor Estudiant, Excel·lència Docent, Millor Màster Universitari, Innovació en la Gestió, Recerca UPV, Càtedra Cultura Directiva i Empresarial i Cooperació Universitat – Societat.

Un dels aspectes que ha tingut en compte el Consell Social de la UPV per a atorgar el premi ha sigut la qualitat del Treball Final de Grau (TFG) de Belén Tárraga, titulat Aula Gandia Gastronòmica, una idea de negoci per a la formació i la promoció de la gastronomia valenciana, co-dirigit per les professores Manela Fernández i Lola Teruel.

Gastronomia per a dinamitzar el sector

Segons la titulada Belén Tárraga, queda molt a fer per a explotar el poder de la gastronomia com a atractiu d'un turisme de qualitat. ‘La gastronomia forma part del patrimoni cultural i el turisme gastronòmic pot ser un gran dinamitzador de l'economia i la cultura d'un territori’, explica. Belén Tárraga afirma en el seu Treball Final de Grau, citant recerques de diverses fonts, que en l'àmbit de l'economia el turisme gastronòmic contribueix a integrar horitzontalment la funció productiva primària tradicional (com podria ser la pesca o l'agricultura) amb la terciària especialitzada (com els restaurants).

D'aquesta forma, afirma la titulada en Turisme, s'aconsegueixen incrementar les fonts d'ingressos i es milloren els nivells de renda i ocupació de la població local, especialment de les dones. En l'àmbit de la cultura, afirma Belén Tárraga, el desenvolupament del turisme gastronòmic genera accions de recuperació, conservació i valorització del patrimoni.

Aquestes accions passen per la posada en comú i transmissió de receptes ancestrals, la creació d'escoles tallers, la conservació de les formes d'agricultura tradicional o l'establiment de figures de protecció dels aliments, com a denominacions d'origen, indicació geogràfica protegida…

El cas de Gandia

El Treball Final de Grau de Belén Tárraga, pel qual va obtenir una qualificació d'Excel·lent, consisteix en la creació d'una escola – taller de cuina, que estaria situada en la confraria de pescadors del port. Per al seu estudi de mercat, la titulada va constatar, d'una banda, que no existeix aquest tipus de servei a Gandia, excepte les experiències que ofereix l'Hotel La Gastrocasa, regentada per un titulat en Turisme del Campus.

En un futur, Belén Tárraga voldria fer realitat el seu projecte, o dedicar-se a la recerca. Mentre, Belén seguirà invertint per a formar-se i també en el seu blog gastronòmic, http://elescabeche.blogspot.com.es/, on comparteix receptes que algun dia espera poder donar a conèixer en viu i en directe, en la seua Aula Gandia Gastronòmica.

(13/03/2017)EMAS upv