- -
UPV
 

Són realitat els estereotips sobre Espanya i Alemanya?

Són realitat els estereotips sobre Espanya i Alemanya? <br>

Xarrada dijous 23 de febrer a les 12.30h, Saló de Graus 

La professora Regina Samson de la Universitat de Bremen (Alemanya), imparteix en el Saló de Graus del Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València la xarrada 'Estereotips alemanys i espanyols', dijous 23 de febrer a les 12:30 hores.

En la xarrada, organitzada per l'Oficina Internacional del Campus, es parlarà de les diferències culturals i els estereotips percebuts recíprocament des de cada país. L'assistència és lliure per a tots els públics.

Segons la professora, per als alemanys, Espanya ha sigut i segueix sent un país d'anhel. Té tot el que el propi país no té: cel blau i sol cada dia, mar i costa llarguísima, una forma de vida alegre i familiar, dieta mediterrània i alguns estels de futbol que als alemanys els agradaria tenir en la Bundesliga.

D'altra banda, aquestes ànsies per l'aliè se solen combinar amb alguns estereotips forts de la cultura peninsular, per exemple, hi ha (o hi havia?) qui està convençut que l'espanyol dorm la migdiada tots els dies, o que calga tornar sempre l'endemà (el 'torne vostè demà') perquè ningú està disponible en el moment en què s'acudeix a una oficina.

Tots els espanyols ballen flamenc; i la paella es menja amb sangria... després de tornar dels bous. D'altra banda, els espanyols admiren dels alemanys la seua capacitat d'organització, el seu poder administratiu i econòmic, el respecte i educació social, el bon funcionament polític; però veient també una mica de forma crítica aquestes característiques, ja que en l'imaginari espanyol no és estrany que els alemanys siguen considerats com a 'caps quadrats', massa meticulosos i poc flexibles.

Hi ha altres estereotips estètics, com la creença que tots homes usen mitjons blancs amb sabata normal o mitjons fins als genolls amb sandàlies; que les dones no es depilen, màxima expressió de mal gust en moda.

A nivell culinari no és possible imaginar a l'alemany sense la seua salsitxa de Frankfurt i la cervesa en la mà. En l'interstici de la recepció estereotipada, la xarrada tractarà de descobrir algunes facetes de la recepció intercultural i històrica alemany-espanyola. Es van a referir algunes imatges i discursos germà-espanyols en la literatura de diferents segles.

Com som i com ens veuen els altres? Com és el respectiu caràcter nacional, què és ficció, què és realitat? Aquestes i més preguntes es debatran a partir d'una selecció literària que reflecteix a l' 'altre'.

(23/02/2017)EMAS upv