- -
UPV
 

Un graduat en Cičncies Ambientals, premiat pel seu TFG

Un graduat en Cičncies Ambientals, premiat pel seu TFG <br>

Analitza l'evolució de les dunes a la platja de l'Auir

Vicent Alborch, graduat en Ciències Ambientals pel Campus de Gandia de la UPV ha sigut guardonat amb el IX Premi de Cartografia i Territori Pare Tosca en la categoria de Treball Final de Grau. Alborch ha obtés aquest premi pel seu treball ‘Modelización de dunas mediante técnicas GPS de alta precisión en el cordón dunar de Gandia’, tutoritzat pels professors Jesús Martí i Javier Estornell del Departament d’Enginyeria Cartogràfica adscrits al campus.

En el seu treball, Vicent Alborch contribueix a l’estudi de l’evolució de les dunes de la platja de l’Auir, en un tram de 220 x 140 metres, que permet afirmar que des de 2009 a 2016 el front dunar ha avançat una mitjana d'uns 5 metres. Alborch afirma que aquest cordó dunar a l’Auir és excepcional a la costa valenciana pel seu bon estat de conservació.

I per això cal conèixer la seua evolució: ‘Les dunes són un hàbitat únic pel que fa a la biodiversitat i pels efectes que tenen en la protecció de la costa davant de fenòmens meteorològics com són les intrusions marines provocades per temporals; també fan possible l’existència d’un reservori d’arena que nodreix les platges, gràcies a les efecte que té la vegetació present, fixant-la i mantenint tot el sistema dunar’, explica Alborch.

‘Ens trobem amb un problema de pèrdua de platges per l’ocupació sistemàtica que s’ha fet de les zones litorals, amb la construcció d’infraestructures que han destruït tota aquesta barrera natural de protecció de la costa en algunes zones. Cal arribar a un model sostenible del litoral amb la renaturalització dels trams dunars’, afirma l’ambientòleg.

Per altra banda, destaca el graduat Vicent Alborch, el tram dunar que comprén l’estudi, prop de la desembocadura natural del riu Vaca, està contemplat dins de la xarxa ecològica Natura 2000 a nivell europeu, per la necessitat de conservar la seua biodiversitat.

Monitorització

L’estudi sobre la modelització de dunes té per objectiu estudiar l’evolució dunar en el temps, per observar canvis en la dinàmica i en el desplaçament. Les dades comparades es van obtindre a 2009 i a gener de 2016. Vicent Alborch assenyala que cal emprar tècniques precises i econòmiques que permeten obtindre dades per generar un model tridimensional de la superfície.

Per al seu projecte, Alborch ha usat tècniques GPS diferencial en temps real que aconsegueixen millorar la precisió absoluta d’un GPS convencional, així com tècniques LIDAR que permeten escanejar el territori amb l’obtenció d’un núvol de punts per general un model tridimensional en el qual comparar l’evolució en el temps. Les dades de gener de 2016 es van prendre amb GPS emprant la xarxa d’estacions ERVA (Estació de referència de València, que depén de l’Institut Cartogràfic Valencià) per obtindre correccions diferencials i així aconseguir precisions centimètriques. La xarxa d’estacions ERVA està en tot el territori valencià i proporciona correccions a les dades que s’arrepleguen amb els GPS.

A partir de les seues medicions de 2016, Vicent Alborch ha obtés un model tridimensional de la superfície dunar i l’ha comparat amb un altre model generat a partir del processament de dades LIDAR del 2009 (obteses del Pla Nacional de Ortofotografia Aérea, PNOA). 

(14/02/2017)EMAS upv