- -
UPV
 

Recerca contra el soroll

Recerca contra el soroll<br>

Ajuntaments de la Safor han demant l'estudi

Investigadors del Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València estan finalitzant un estudi sobre els nivells de contaminació acústica que provoca la carretera nacional N-332 al seu pas per les poblacions de l'Alqueria de la Comtessa, Bellreguard i Palmera, a petició dels seus ajuntaments. Aquests investigadors ja van realitzar una anàlisi similar a Oliva, l'altra població de la Safor que és travessada per la carretera; els resultats demostraven clarament que el soroll que suportava la ciutadania era excessiu.

Els resultats preliminars del treball actual semblen indicar que en els nuclis analitzats també és excessiu el trànsit rodat. Així ho han traslladat els científics Romina del Rei i Jesús Alba als responsables polítics dels consistoris: Salvador Femenia, alcalde de l'Alqueria de la Comtessa; Joan Marco, alcalde de Bellreguard i Àlvar Català, alcalde de Palmera, que s'han reunit amb el director del Campus de Gandia de la UPV, Pepe Pastor.

Els alcaldes han expressat la seua preocupació per la situació. La contaminació acústica i atmosfèrica que pateix la població podria ser un problema de salut pública; en aquest sentit, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) especifica que determinats nivells de soroll en zones residencials són nocius per a la salut i tenen efectes com són cefalees, estrès, fatiga o trastorns del sistema digestiu, circulatori, neurosensorial…

Un problema de llarg recorregut

Segons els investigadors Romina del Rei i Jesús Alba, des de l'any 1999 tant ells com la investigadora Laura Bertó, que també treballa en l'estudi, estan realitzant mesuraments en la N-332 i la situació no sembla haver canviat en l'actualitat; en aquest sentit, l'informe que realitzen podria ser un instrument de millora.

‘La legislació estableix uns objectius de qualitat acústica per a soroll, de manera que si en l'àrea acústica especificada se supera el valor fixat, en aqueixes àrees les administracions competents hauran d'adoptar les mesures necessàries per a la millora acústica progressiva del medi ambient fins a aconseguir l'objectiu de qualitat fixat, mitjançant l'aplicació de plans zonals específics als quals es refereix l'article 25.3 de la Llei 37/2003, de 17 de novembre’, explica Romina del Rei.

Una vegada coneguts els resultats definitius, que es tindran en poques setmanes, els ajuntaments comptaran amb una eina vàlida amb la qual basar les decisions respecte a les mesures oportunes.

(07/11/2016)EMAS upv