- -
UPV
 

Observatori de nous mitjans en espanyol

Observatori de nous mitjans en espanyol<br>

Projecte de la professora Marga Cabrera

La professora del Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València, Marga Cabrera, ha presentat a Texas el projecte ‘Observatori de nous mitjans en espanyol’, finançat per la Fundació BBVA. La presentació s'ha realitzat en el 17é Congrés Internacional de periodisme digital, organitzat pel Centro Knight per al periodismo de las Américas de la Universidad de Texas (Estats Units).

El projecte ‘Observatori de nous mitjans en espanyol’, disponible en www.nuevosmedios.es, és un cens viu que tracta de conjuminar informació sobre les iniciatives que s'estan creant en la xarxa impulsades per professionals, on preval la qualitat de la informació.

‘En internet la frontera moltes vegades la marca l'idioma, per aquest motiu recopilem el màxim possible d'iniciatives que inclouen Amèrica Llatina i Estats Units, on l'espanyol és un nínxol molt interessant’, explica la investigadora Marga Cabrera.

‘Ens trobem en un moment en el qual sorgeixen iniciatives per tot arreu, sense que les bones pràctiques estiguen classificades ni pràcticament estudiades. L'observatori ajudarà a investigadors i emprenedors en periodisme, sobretot a l'hora d'identificar qui és la seua competència en espanyol i quins són les millors pràctiques pel que fa al model de negoci, iniciativa, noves narratives i resultats’, continua Cabrera.

La investigadora afirma que el projecte segueix construint-se: ‘Estem generant el rànquing de mitjans i perfilant els cercadors. Però la plataforma ja està en marxa i s'han documentat més de 600 nous mitjans en espanyol per a la seua estrena. La idea és perfilar-ho i millorar-ho amb el temps. També s'espera que el cens vaja en augment amb el pas del temps i que puga generar moltes sinergies amb altres entitats del sector’.

La inauguració oficial del projecte es realitzarà a l'estiu a Madrid i els avanços en el mateix podran veure's a Colòmbia i Mèxic abans de finalitzar l'any.

Finançat per les ajudes de la Fundació BBVA

Marga Cabrera és beneficiària d'una de les «Ajudes a Investigadors i creadors culturals 2015» de la Fundació BBVA. L'objectiu d'aquestes ajudes és impulsar el talent individual i van destinades a persones que compten amb una trajectòria “altament” productiva i que es troben en un estat intermedi de la seua carrera. Són un suport perquè puguen seguir desenvolupant l'alt potencial de les seues carreres individuals. L'ajuda concedida és de 40.000 euros i la beneficiària té el termini d'un any per a dur a terme el treball proposat.

Marga Cabrera (@MargaTwita) compta amb una fructífera carrera en la recerca en l'àmbit de la comunicació i aquest projecte ofereix continuïtat al seu interès en la línia de recerca de les narratives digitals i la seua evolució digital en els nous mitjans.

(27/04/2016)EMAS upv