- -
UPV
 

Una nova perspectiva en l'anālisi de les xarxes socials online

Una nova perspectiva en l'anālisi de les xarxes socials online

Conferència dilluns 14 de març a les 12 h

El Campus de Gandia de la UPV organitza la conferència 'Una nova perspectiva en l'anàlisi de les xarxes socials online', impartida per la investigadora de la UPV Elena del Val. La conferència té lloc el dilluns 14 de març a les 12.00, en la Sala de conferències 1.

Les xarxes socials online estan canviant la forma de comunicació entre les persones. Actualment, els usuaris comparteixen els seus pensaments, preferències, sentiments o creences polítiques en les xarxes socials online.

La contribució de cada usuari o la interacció amb uns altres deixa una empremta digital que poden ser utilitzada per a la recerca sobre el comportament de les persones. La majoria de les eines actuals d'anàlisis de l'activitat en xarxes socials online proporcionen una anàlisi que mostra l'acumulació d'accions en un punt determinat en el temps (nombre total de missatges, nombre de seguidors/amics, nombre de likes o favorits...).

Aquestes eines no analitzen les relacions que sorgeixen a través de les interaccions dels usuaris (missatges) i quines estructures de comunicació es generen. Actualment, l'àrea de xarxes complexes s'ha centrat en l'aplicació d'alguns dels seus resultats (mesures i tècniques d'anàlisis) en l'estudi de les xarxes socials online. Aquestes mesures i tècniques ens permeten detectar patrons de comportament entre els usuaris de xarxes socials, determinar què usuaris són més rellevants, quines estructures de comunicació es generen, o quines estructures faciliten la difusió de la informació en la xarxa.

Elena del Val és una investigadora post-doctoral en la Universitat Politècnica de València (UPV). Doctora en Informàtica des del 2013 i especialitzada en l'àrea d'Intel·ligència Artificial, actualment està treballant en temes d'anàlisis de xarxes socials i intel·ligència artificial. Ha participat en 13 projectes de recerca relacionats amb els Sistemes Multiagent, Sistemes Orientats a Serveis, Sistemes Complexos i Intel·ligència Artificial.

Actualment dirigeix un projecte relacionat amb l'anàlisi i predicció de comportaments en xarxes socials virtuals. En els últims tres anys ha publicat 10 articles en revistes internacionals amb alt índex d'impacte. A més, és autora de més de 30 contribucions en congressos internacionals. Ha realitzat diverses estades en centres internacionals de prestigi com el DFKI a Alemanya, el Santa Fe Institute a EUA, i la Universitat de Califòrnia Berkeley en el centre de recerca sobre Smart Cities.

També ha organitzat diversos workshops sobre l'aplicació de sistemes multiagent en l'àrea de computació social i de l'educació. Actualment la seua recerca se centra en l'estudi de xarxes complexes i l'anàlisi de xarxes socials i la seua aplicació a diferents dominis com a esdeveniments socials o l'activitat en les ciutats.

(14/03/2016)EMAS upv