- -
UPV
 

El Māster en Postproducciķ digital anima els xiquets a jugar als escacs

El Māster en Postproducciķ digital anima els xiquets a jugar als escacs

Han desenvolupat uns vídeos que familiaritzen amb les peces i moviments

Professors del campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València han desenvolupat, dins del Màster Universitari en Postproducció Digital, una sèrie de vídeos amb l'objectiu d'atraure l'atenció dels xiquets de molt curta edat cap als escacs i familiaritzar-los amb les peces i els moviments. En el desenvolupament del projecte ha participat també l'alumne de postgrau Raúl Estévez Montero.

"Els escacs estan aconsellats com a eina pedagògica per a ensenyar a pensar -ja que milloren la capacitat de concentració-, per a madurar estratègies i per a preveure possibles conseqüències i respostes de l'oponent. En certa manera, permeten desenvolupar unes habilitats que seran útils en un futur i que és desitjable que les adquirisquen com més prompte millor", destaca Jaime Lloret, coordinador del M. U. en Postproducció Digital de la UPV.

Així, amb l'objectiu de crear un producte divertit per a infants a partir de tres anys, les animacions tracten de despertar l'interès de forma entretinguda i ensenyar els aspectes més bàsics del joc. Els vídeos ensenyen als xiquets a identificar els elements comuns, a col·locar les peces correctament en el tauler i, fins i tot, a assimilar les principals normes bàsiques, com els diferents moviments de les peces. Sempre des d'una perspectiva educativa i entretinguda. "La peça audiovisual està presentada per dibuixos animats en 2D. Hem evitat que apareguera una persona explicant les lliçons perquè volíem fer-la més pròxima al nen.

I, així, en estar presentats pel mateix dibuix animat, els vídeos arriben a infants de més curta edat. I hem respectat en tot moment l'argot de la comunitat de jugadors d'escacs", destaca Jaime Lloret. "Fins ara, els productes trobats per a ensenyar els escacs en la infància estan desenvolupats per a xiquets més majors. És el cas de ChessKid, Kidchess, Learn Chess in 30 minutes o El pequeño Fritz: aprende y entrena ajedrez. D'altra banda, aquest és l'únic producte d'aquestes característiques en castellà. La metodologia duta a terme en l'animació permet que els infants més petits puguen veure els escacs com un joc més proper i entretingut", conclou Lloret.

Les dues primeres animacions es troben en obert en la plataforma Politube de la UPV i estan registrades amb llicència Creative Commons en RiuNet, repositori institucional de la Universitat Politècnica de València. La seua distribució és gratuïta, sempre que es reconeguen els autors. Després dels dos primers vídeos, els creadors preveuen ampliar la sèrie amb nous capítols i desenvolupar un joc interactiu.

Font: web UPV / Unitat de Comunicació Científica UPV

(29/02/2016)EMAS upv