- -
UPV
 

Un professor del Campus de Gandia de la UPV arreplega un premi atorgat al CIREF

Un professor del Campus de Gandia de la UPV arreplega un premi atorgat al CIREF<br>

Per un vídeo sobre la importància de restaurar els rius

El professor del Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València, Francisco Martinez Capel, ha arreplegat com a president del CIREF (Centre Ibèric de Restauració Fluvial) el premi en la Gala anual del portal iAgua, un dels portals més importants del sector de l'aigua a Espanya. El premi va ser al Millor Vídeo, per l'obra Per què és important conservar i restaurar els rius?, categoria en la qual també van ser seleccionades organitzacions tan importants com Acciona Aigua, AENOR, Confederación Hidrográfica del Duero i l'ONU. Des del CIREF han volgut agrair a iAgua aquest premi i donar l'enhorabona a tots els premiats i nominats als mateixos: ‘Aquest reconeixement suposa un esperó en la complicada labor de defensar els nostres rius i els seus valors com a sistemes naturals fonamentals per al nostre Medi ambient’.

El seu llançament en tres idiomes (castellà, anglès i portuguès) ha facilitat una àmplia difusió del mateix, ja que està accessible a través de Youtube -canal cirefluvial- la web del CIREF i les xarxes socials. El vídeo ha sigut cofinançat per Wetlands International, entitat sense ànim de lucre (com el propi CIREF) i d'àmbit internacional que treballa per la sostenibilitat i la restauració i conservació dels ecosistemes. Ho ha desenvolupat la productora ECOPERIODISMO, sota la direcció del periodista ambiental, Ricardo Gamaza, recentment guardonat amb el premi Dragona Iberia que atorga la Fundació Nova Cultura de l'Aigua. El guió és de Tony Herrera, un dels membres fundadors del CIREF i professional de la restauració de rius.

Segons expliquen des de iAgua, el vídeo mostra de forma resumida i molt didàctica la importància de conservar els rius, així com de restaurar aquells deteriorats, que són molt nombrosos. Es fa un repàs al que és i no és restauració fluvial, perquè en la societat a voltes no queda clar que fer "parcs fluvials" i enjardinar rius, per exemple, no és restauració, doncs no deixa de generar un ecosistema artificial. Per açò, per a abordar el repte actual que suposa la recuperació dels rius en mal estat, es posa també de manifest la importància de la formació en aquests temes. El vídeo també destaca que la conservació i restauració de rius és una font d'ocupacions qualificades i estables que no ha sigut suficientment explorada per les nostres administracions.

Professor del Grau en Ciències Ambientals

El professor i investigador Francisco Martínez Capel, que ha pertangut al CIREF des de la seua creació, va ser nomenat president amb la nova junta directiva al juny de 2015. És professor del Grau en Ciències Ambientals del Campus de Gandia i també en l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronómica i del Medi Natural i en l'Escola Tècnica Superior d'Enginyers de Camins, Canals i Ports de la UPV. Els seus interessos investigadors són, entre uns altres, models de qualitat d'hàbitats per a peixos i invertebrats; corbes de resposta de biota de ribera i aplicació d'aquest coneixement en estudis de cabals ecològics en rius. 

(28/12/2015)EMAS upv