- -
UPV
 

El Campus de Gandia participa en la construcció del major telescopi de neutrins del món

El Campus de Gandia participa en la construcció del major telescopi de neutrins del món<br>

A través de l'IGIC 

El 3 de desembre es va fer un pas crucial en la construcció del que serà el major telescopi de neutrins del món, KM3NeT, amb la instal·lació de la primera línia de detecció enfront de les costes de Capo Passero, prop de Sicília (Itàlia). La Universitat Politècnica de València ha contribuït a l’èxit d’aquest primer pas, gràcies al treball realitzat des del grup de recerca en Acústica per a la detecció d’Astropartícules. Aquest grup pertany a l’Institut de Recerca per a la Gestió Integrada de les zones Costaneres (IGIC) del Campus de Gandia i està liderat pel professor Miquel Ardid Ramírez.
 
Tal com explica el professor Ardid, els neutrins són les partícules elementals més elusives i poden, per tant, arribar dels confins de l’Univers i travessar la Terra inalterades. La seua detecció no és senzilla i requereix d’un volum instrumental enorme: el telescopi KM3NeT ocuparà més d’1 quilòmetre cúbic marí amb centenars de línies de detecció com la instal·lada per a detectar el feble senyal lumínic generat pel neutrí en la foscor abissal.
 
El grup de recerca de l’IGIC de la UPV ha tingut un paper important en aquest primer pas en la construcció del telescopi. Des de les seues instal·lacions, els investigadors han treballat en el disseny del sistema de posicionament acústic de KM3NeT, necessari per a poder monitoritzar la posició dels mòduls òptics en les profunditats de la mar i així poder reconstruir les trajectòries dels neutrins amb una precisió angular millor d’un grau.
 
Concretament, els emissors acústics de KM3NeT han sigut desenvolupats per aquest grup, en col·laboració amb l’empresa valenciana MSM SLL. La doctoranda del Campus de Gandia, María Saldaña Coscollar, va participar des de Sicília en el desplegament i control d’aquesta primera línia i en l’anàlisi de les primeres dades del sistema acústic.
 
(16/12/2015)EMAS upv