- -
UPV
 

Conferčncia sobre el valor de les zones humides

Conferčncia sobre el valor de les zones humides
Dijous 8 d'octubre, 12.30 h, Sala de conferčncies
Rubén Darío Quintana, director de l'Institut de Recerca i Enginyeria Ambiental de la Universitat de San Martín (Argentina), investigador independent del Consell Nacional de Recerques Científiques i Tècniques (CONICET) d'Argentina, cap de l'expedició antàrtica argentina durant diversos anys i nominat en 2015 als premis de recerca del Conveni de Ramsar, ofereix una conferència al Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València, titulada ‘Bens i serveis ecosistèmics dels aiguamolls: oportunitats i amenaces davant els canvis globals’. La conferència té lloc el dijous 8 d'octubre a les 12.30 en la Sala de conferències 1 del Campus de Gandia.
 
La xarrada és d'especial interès per a estudiants de Ciències Ambientals i Turisme, carreres que s'estudien en el campus i també està oberta a qualsevol persona interessada. 
 
Segons explica l'investigador Rubén Darío Quintana, els aiguamolls es troben entre els ecosistemes que major nombre de serveis aporten a la humanitat, en la mesura en què garanteixen la regulació i el manteniment de la qualitat de grans volums d'aigua i allotgen una enorme biodiversitat. ’Els aiguamolls funcionen com a filtres naturals dels contaminants; per la seua capacitat ecosistèmica per a regular els fluxos dels grans cursos d'aigües, funcionen també com a amortidors d'inundacions en èpoques de crescuda i com a reserves d'aigua dolça per als moments d'escassetat. Addicionalment, proveeixen serveis directes per a l'activitat productiva, per exemple, a través de la producció de farratge per a la ramaderia o com a hàbitat crític per al desenvolupament pesquer, així com altres associats a l'oferta turística i de lleure’, afirma el científic. 
 
Rubén Darío Quintana afirma que, segons l'informe presentat pel Grup d'Examen Científic i Tècnic de la Convenció Ramsar en l'última Reunió de les Parts Contractants en Punta de l'Est, Uruguai, al juny del present any, es calcula que l'extensió mundial dels aiguamolls va disminuir entre un 64 i un 75% durant el segle XX i que la pèrdua i degradació dels aiguamolls continuen a tot el món. Així mateix, aquest informe assenyala que, solament als Estats Units, la degradació i pèrdua d'aiguamolls impliquen una pèrdua anual de serveis ecosistèmics per un valor major als 20 bilions de dòlars.
 
‘Açò planteja un enorme desafiament pel que fa a com encarar la conservació d'aquests valuosos ecosistemes en un context de desenvolupament sustentable, ‘afirma el científic. ‘Davant aquesta situació’, explica, ‘resulta important avançar en la implementació d'un ordenament ambiental del territori, considerant la cohesió de les diferents unitats ecològiques, a través d'un enfocament de gestió homogeni i sustentable. Açò requereix d'acords polítics entre els diferents estaments nacionals, provincials i municipals a fi d'establir una política unificada per a tot el territori’. 
 
(08/10/2015)EMAS upv