- -
UPV
 

Acostar la ciència als més joves

Acostar la ciència als més joves

Balanç positiu de l'última edició de CiènciaLab. 500 estudiants han participat en els tallers celebrats al campus

“És una nova experiència”, comenta Paula Canet, professora de l'IES Vall de la Safor, de Vilallonga. En participar en els tallers de CiènciaLab del campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València (UPV), una iniciativa dirigida a estudiants de tercer i quart curs d'educació secundària i de cicles formatius, “el nostre alumnat té l'oportunitat de veure el món universitari. I, sobretot, aquestes activitats aconsegueixen despertar ganes d'estudiar”, afegeix.

Amb aquest propòsit, en l'última edició dels tallers de CiènciaLab 2023-2024 del campus de Gandia s'ha analitzat, a través d'imatges satel·litàries, l'impacte d'una erupció volcànica, per exemple. A més, cada participant ha pogut construir la seua pròpia antena wifi o presentar un informatiu de televisió. 

Per a Nàdia Alonso, professora del Departament de Comunicació Audiovisual, Documentació i Història de l'Art de la UPV i responsable del taller de gravació i edició de vídeo amb dispositius mòbils, “són tallers molt pràctics, adaptats al seu llenguatge. Tecnològicament, tenen molta destresa, però no són professionals”. En el seu taller, l'alumnat grava amb mòbils en diverses localitzacions del campus de Gandia. Després edita el material en el mateix dispositiu per a fer un breu vídeo sobre el campus.

Despertar l'interés per la ciència

Els tallers de CiènciaLab persegueixen despertar l'interés de l'alumnat i, al seu torn, ressaltar el paper de la ciència i la tecnologia, així com les seues aplicacions en la vida quotidiana. Segons Lira i Vall, alumnes de 4t curs de l'IES María Enríquez, de Gandia, que han participat en l'última jornada de CiènciaLab, els tallers “són molt interessants i entretinguts”. I, per a Lazar, qui també estudia en el María Enríquez, “hem fet una cosa diferent del que fem tenim en l'institut”. 

CiènciaLab fomenta la transferència entre l'alumnat i el personal docent que participa en els tallers. I, igualment, permet avaluar aquest programa i la seua eficàcia. Segons el subdirector de Promoció i Comunicació del campus de Gandia, Josep Àngel Mas, “hem mantingut l'oferta de sis sessions de dos tallers per quadrimestre, amb la participació de 500 estudiants de diferents centres (de Cullera, Gandia, Jalance, la Font d'en Carròs…) i implicant docents de diversos graus; Ciències Ambientals, Comunicació Audiovisual o Telecomunicacions”. 

De cara al pròxim curs acadèmic, davant l'èxit obtingut en l’última edició, “intentarem augmentar l'oferta de tallers de CiènciaLab al campus de Gandia”.

(03/05/2024)



EMAS upv