- -
UPV
 

Treball de recerca premiat per la Fundaciķ AISSA

Treball de recerca premiat per la Fundaciķ AISSA

L'estudi recull els primers resultats de l'anàlisi dels agressors vibroacústics en unitats neonatals

Un estudi sobre agressors vibroacústics en unitats neonatals elaborat per investigadors del Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València (UPV), en col·laboració amb el servei de Pediatria de l'Hospital Francesc de Borja, ha sigut guardonat en la XXIV edició dels Premis de l’Associació per a la Investigació Sanitària de la Safor (AISSA) com a millor comunicació científica. 
 
La investigació premiada recull els resultats del diagnòstic de vibracions a les quals els nounats estan sotmesos durant el seu ingrés en una unitat neonatal. Segons ha indicat la professora del Campus d'Alcoi i investigadora al Campus de Gandia de la UPV Romina del Rey, “l'objectiu principal és el de millorar la qualitat assistencial dels pacients neonatals a l'hospital de Gandia, per a la qual cosa era necessari conèixer les vibracions a què estan sotmesos els pacients neonatals durant el seu ingrés”. 
 
A aquest efecte, “s'ha realitzat un estudi protocol·litzat de l'estat de totes les vibracions existents a la sala neonatal i s'han estudiat les possibles vies de transmissió. Així mateix, s'han avaluat de forma detallada els bressols i incubadores i s'han identificat els possibles escenaris propis d'un funcionament de sala neonatal”. 
 
Els primers resultats de l’anàlisi formen part del Treball Fi de Màster “Neovibra. Estudi de les vibracions en sales neonatals: cas de l'Hospital de Gandia”, realitzat per Gema González sota la direcció dels professors, Jesús Alba i Romina del Rey. I, al seu torn, són la continuació del projecte emmarcat en el programa POLISABIO que promou la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO) i la UPV.
 
Per a dur a terme aquesta investigació, “la coordinació amb l'equip de pediatria de l'Hospital Francesc de Borja ha sigut fonamental”, tal com ha subratllat la investigadora principal del projecte des de la UPV Romina del Rey, “per a la identificació de tots els escenaris possibles, a causa del funcionament assistencial propi de la sala de nounats de l'hospital de Gandia, s'han analitzat 744 registres, recollits en diferents dies i franges horàries”
 
La sala de nounats de l'estudi està situada en la planta primera de l'Hospital. En aquesta sala, “s'han registrat els nivells d'acceleració a què poden estar sotmesos els nounats durant el seu ingrés en diferents escenaris. Els responsables de pediatria de l'hospital de Gandia tenen com a objectiu reduir els valors del nivell d'acceleració global Law registrats, per a poder així millorar la qualitat assistencial dels pacients neonatals, pacients en condició especialment vulnerable”.
 
Segons han avançat els investigadors, “sobre els efectes de les vibracions en nounats queda molt per investigar, el nostre treball ha obert nous camps d'investigació relacionat amb el benestar acústic dels nounats durant la seua estada a l'hospital”. Entre aquestes línies destaquen el desenvolupament de tèxtils tècnics per a millorar l'aïllament en vibracions que presenten els actuals matalassos neonatals, el redisseny d'incubadores neonatals o l'ampliació de l'estudi i les seues solucions a altres àmbits hospitalaris (per exemple, a pacients adults en les unitats de vigilància intensiva).
(26/02/2021)



EMAS upv