- -
UPV
 

Geolocalitzaciķ de parcelˇles abandonades per teledetecciķ

Geolocalitzaciķ de parcelˇles abandonades per teledetecciķ

Un estudi conclou la importància de detectar parcel·les de cítrics abandonades, utilitzant imatges d'alta resolució i tècniques d'aprenentatge automàtic

L'abandó de les terres agrícoles és un problema cada vegada major i la Comunitat Valenciana, una de les regions productores de cítrics més importants, és una de les que més pateix aquesta situació. Per això, investigadors del Campus de Gandia han presentat un estudi en el qual es proposa l'ús d'imatges d'alta resolució i tècniques d'aprenentatge automàtic per a la teledetecció de parcel·les de cítrics abandonades.
 
“La teledetecció pot aportar una informació molt valuosa per al control, el seguiment i la gestió de les parcel·les agrícoles”, ha indicat Sergio Morell, investigador del Campus de Gandia. “Tradicionalment, els mapes agrícoles s'han generat mitjançant fotointerpretació d'ortofotos o a través de campanyes de camp. Però, en l'actualitat, la teledetecció s'ha convertit en una eina poderosa per a obtindre mapes d'usos del sòl que pot reemplaçar la creació de mapes manuals amb un ús més eficient dels recursos personals i una major immediatesa”.
 
L'estudi -dut a terme per Morell juntament amb María Teresa Sebastiá, de l'Institut d'Investigació per a la Gestió Integrada de Zones Costaneres (IGIC) i Javier Estornell, del Grup d'Investigació de Cartografia Geoambiental i Teledetecció (CGAT), docents del Campus de Gandia- mostra la dificultat per a detectar parcel·les abandonades a través de les imatges del satèl·lit Sentinel-2 del programa Copernicus de la Comissió Europea i proposa l'ús d'imatges d'alta resolució. En el nostre territori, aquesta dificultat “es deu a la xicoteta grandària de les explotacions agrícoles, a l'alta fragmentació espacial i a les mínimes diferències espectrals entre parcel·les abandonades i en producció”. 
 
En el treball, publicat en la revista Remote Sensing i que és fruit de la tesi doctoral de Sergio Morell, “es demostra com les imatges aèries d'alta resolució amb quatre bandes espectrals generen resultats més precisos que les imatges Sentinel-2 per a identificar xicotetes parcel·les de cítrics abandonades i es desenvolupa una metodologia per a la detecció de parcel·les abandonades”.
 
Per a l'estudi, els investigadors s'han centrat en el municipi d'Oliva. I les primeres dades derivades d'aquesta metodologia suggereixen que, “a Oliva, aproximadament el 30% de les parcel·les agrícoles estan abandonades. Aquests resultats posen de manifest la necessitat de la metodologia per a evitar subestimar la superfície abandonada”. Addicionalment, la metodologia va ser provada en altres municipis de la Comunitat Valenciana amb cultius de cítrics com Bellreguard-Almoines, Benicull-Polinyà del Xúquer i Nules.
 
(26/02/2021)



EMAS upv