- -
UPV
 

V Jornades de Memòria Democràtica, 'Gandia, últim port de la República'

 V Jornades de Memòria Democràtica, 'Gandia, últim port de la República'

Conferència del dijous 12 de març AJORNADA

Conferència del dijous 12 de març AJORNADA per l'actual situació sanitària. 

Paul Preston, destacat historiador especialista en la guerra civil espanyola, ha sigut el ponent inaugural de les V Jornades de Memòria Democràtica de Gandia, que promou l'Ajuntament de Gandia amb el suport de diverses organitzacions. 

Gandia i el seu port van ser un punt estratègic durant els últims mesos de la guerra civil espanyola, que es va intensificar durant les darreres setmanes de guerra, ja que Gandia va ser l'última ciutat en mans d'autoritats republicanes.

Les jornades se celebren al Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València i al Grau de Gandia.

Eladi Mainar, historiador especialista en la Guerra Civil, és el coordinador de les activitats, que inclouen cinc conferències, totes en l'Aula Magna (excepte una), a les 19.00h.

- Paul Preston. Un dels millors historiadors de la Guerra Civil Espanyola. Conferència inaugural  ‘El final de la Guerra Civil espanyola’  Dimarts 3 de març a l’Aula Magna. 

- Antonio Calzado. Historiador i autor, entre d’altres, del llibre 'Revolució i Guerra a Gandia. 1936-1939'. Conferència 'La Guerra Civil a Gandia'. Dimarts 10 de març a la Sala de Conferències 1 del Campus. 

- Matías Alonso. Coordinador del Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica. 'La repressió va acabar amb el Levante feliz'. Dijous 12 de març, Aula Magna, 19.00h. 

El  dijous 12 de març, a les 17.00h, Antonio Calzado i José Santiago realitzaran una visita guiada al port de Gandia. El punt de trobada és la Llotja de Peix.

- Joaquim Bosch. Magistrat i portaveu territorial de Jutges per a la Democràcia. El títol de la seua conferència és: 'Terror, control ideològic i extermini de la dissidència. Els tribunals del franquisme durant la guerra i la postguerra'. Dimarts 24 de març,  Aula Magna, 19.00h. 

- Ángel Viñas. Funcionari, economista, diplomàtic i historiador. Protagonitzarà la conferència de clausura coincidint en el dia en que finalitzà la Guerra Civil al Port de Gandia, 30 de març de 1939: 'El principi i final de la Guerra Civil: dos conspiracions'. Serà el dilluns 30 de març  a l'Aula Magna. 

Exposició 

Eladi Mainar ha comissionat també l’exposició de fotografies sobre els bombardejos que va patir el port de Gandia durant la Guerra Civil, i de col·leccions particulars de material bèl·lic.

La mostra s’ubica a la sala d'exposicions del CRAI  del Campus de Gandia de la UPV, del 3 al 30 de març. 

'És un repàs dels darrers mesos de la Guerra Civil i la importància del port de Gandia, ja que era una concessió britànica i, a pesar d’això, va patir duríssims bombardejos de l’aviació italiana, que gairebé el van destruir... hi ha fotografies inèdites fruit del recorregut per arxius i institucions i de particulars... També se centra en la immediata repressió de la gent que no va poder fugir', observa Eladi Mainar.

(20/01/2020)EMAS upv