- -
UPV
 

Francisco Martínez Capel, premi Medi Ambient del Grup Rādio Gandia

Francisco Martínez Capel, premi Medi Ambient del Grup Rādio Gandia

Es van valorar especialmente les seues investigacions sobre el riu Serpis 

Francisco Martínez Capel, professor i investigador del Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València, és el premi Medi Ambient del Grup Ràdio Gandia, en la seua edició de 2019. La Gala de lliurament dels Premis Grup Ràdio Gandia va tindre lloc el divendres 8 de novembre en el Teatre Serrano de la nostra localitat.
 
En el seu reconeixement al científic de la UPV, el Grup Ràdio Gandia va destacar les investigacions de Martínez Capel respecte al Serpis, un riu molt volgut pels habitants de la Safor pels seus valors ecològics i recreatius, a més de per a l'agricultura. 
 
L'investigador Martínez Capel assenyala les amenaces a les quals s'enfronta el riu, com l'excés de contaminació per fertilitzants i per pesticides, ja que tots dos tipus de productes s'utilitzen sovint en dosis majors a les recomanades, per la qual cosa arriben a les aigües subterrànies; a més destaca l'impacte del canvi climàtic, que suposarà un minvament del cabal entre el 28% i el 43% en els pròxims 20 anys, depenent dels diferents escenaris analitzats i segons com varie la concentració de CO2 atmosfèric en els pròxims anys. Aquests resultats es van obtenir en un estudi dirigit per ell mateix, elaborat entre l'IGIC de Gandia i l'institut IIAMA, tots dos de la UPV.
 
L'investigador destaca que, per a fer front als reptes del canvi climàtic al Serpis, serà necessari que tots els actors implicats en l'ús de l'aigua treballen conjuntament per a aconseguir una gestió eficient d'aquest recurs.
 
En aquest sentit, Francisco Martínez Capel advoca per la creació d'espais de governança, com la Plataforma Ciutadana per a la Defensa del Riu Serpis, que reuneix personal investigador, agricultors, comunitat de regants, ajuntaments, empresa i altres administracions.
 
Francisco Martínez Capel també encapçala la participació de la UPV en el projecte REDAPTA, impulsat pel CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals). El projecte compta amb el suport de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica, així com amb la col·laboració de l'Institut IGIC del Campus de Gandia (UPV) i té com a objectiu final el co-disseny de mesures d'adaptació al canvi global del riu Serpis i el Tordera (Catalunya).
 
En la seua recepció del premi, Martínez Capel va alertar dels grans canvis que s'aveïnen a nivell global a causa de la crisi climàtica i la necessitat de treballar conjuntament per a fer-los front.
(15/11/2019)EMAS upv