- -
UPV
 

Gestió de la sequera

Gestió de la sequera

Antonio López (IEAMA-UPV), desenvolupa un mètode que redueix l'impacte econòmic directe de l'escassetat d'aigua en l'agricultura de regadiu

[ 24/10/2017 ]

Antonio López, investigador de l'Institut d'Enginyeria de l'Aigua i Medi Ambient de la Universitat Politècnica de València (IEAMA-UPV), ha desenvolupat una metodologia que permet analitzar el risc dels impactes econòmics directes de la sequera en l'agricultura de regadiu, emprant com a cas d'estudi la conca del Xúquer.

La recerca, que ajuda a reduir els potencials impactes econòmics de les sequeres i acaba de ser publicada en la prestigiosa revista científica Journal of Hydrology, forma part de la seua tesi doctoral, dirigida pel sotsdirector de l'IEAMA-UPV i director de la Càtedra de Canvi Climàtic GVA-UPV, Manuel Pulido-Velázquez.

Efectes de les mesures de mitigació

La metodologia permet conèixer l'efecte de les mesures de mitigació -reducció de les pèrdues econòmiques produïdes per les sequeres-, a través de l'indicador econòmic del valor de la producció, que té en compte la disponibilitat dels recursos hídrics i la volatilitat dels preus dels cultius.


De fet, amb aquest model, s'han analitzat els efectes que tindria sobre el sistema del Xúquer la implementació de determinades mesures de mitigació, com la posada en funcionament dels "pous d'emergència de sequera", que ja es van activar entre 2005 i 2008 per a tractar de subministrar el total de la demanda objectiva dels usuaris.


En aquest cas es va comprovar que, amb aquests nous recursos, es poden reduir significativament les pèrdues econòmiques, determinant la rendibilitat econòmica d'aquesta mesura, tal com assevera l'investigador de l'IEAMA-UPV: "Els resultats obtinguts il·lustren la importància de l'ús conjunt d'aigües superficials i subterrànies per a esmorteir les pèrdues de la sequera en l'agricultura".


Així mateix, també es va observar que l'augment de preus dels cultius pot compensar parcialment les pèrdues econòmiques de la reducció de la producció com a conseqüència de l'escassetat d'aigua.


Una gestió "més informada, global i eficient"


Per tot açò, Antonio López considera que aquesta nova metodologia permet realitzar una gestió "més informada, global i eficient", ja que obté les distribucions de probabilitat acumulada del valor de la producció amb antelació a la següent temporada de reg.


D'aquesta forma, el tècnic pot comparar els valors esperats -d'acord amb la funció de probabilitat acumulada de la producció a 1 de maig-, amb el valor observat en un any humit, i determinar així els possibles impactes de la sequera.


"Amb aquest marc metodològic", afirma Pulido-Velázquez, "es poden reduir els potencials impactes econòmics de les sequeres, ja que a l'octubre es pot fer una estimació dels recursos disponibles per a la temporada de reg que comença al maig i, per tant, adoptar una sèrie de decisions en conseqüència".


Model desenvolupat


La metodologia desenvolupada es basa en la integració de tres components de càlcul diferents, els models estocàstics, de regressió estadística i economètrics. Els primers desenvolupen sèries temporals de les aportacions, pronosticant les entrades d'aigua al sistema d'explotació del Xúquer, i ajuden a explicar els canvis d'emmagatzematge en els seus principals embassaments.


Per la seua banda, els models de regressió estadística simulen el subministrament davant les demandes del sistema, tenint en compte el factor de la incertesa, i calculant la seua disponibilitat en funció de l'emmagatzematge i ingrés dels recursos hídrics.


Finalment, els models economètrics avaluen econòmicament el valor de producció de l'agricultura basant-se en els lliuraments d'aigua de reg i els preus dels cultius.


Notícies destacades


Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7% Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7%
La pobresa infantil a Espanya, a debat en unes jornades organitzades per la Càtedra d'Infància i Adolescència de la UPV, a Torrevella
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
L''Escola de Disseny' canvia de nom L''Escola de Disseny' canvia de nom
L'ETSEADI (Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Aeroespacial i Disseny Industrial) substitueix la denominació d'ETSED
La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia
Entre els deu semifinalistes, es troben Miguel López, investigador del CVBLab-Human Tech i Carolina Rober, doctoranda en la UPV
Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV
La UPV celebra l'acte de lliurament de premis del I concurs "La Ciència a les Falles". Els ninots guanyadors, els primers d'aquest nou museu de la universitat
UPV-CLÍNIC UPV-CLÍNIC
La UPV i INCLIVA signen un conveni per a impulsar conjuntament la innovació en l'àmbit de la salut



EMAS upv