- -
UPV
 

Millora de les pebreres

La UPV i l'IMIDA coordinen un projecte de selecció i desenvolupament de varietats tradicionals de tomata i pebrera adaptades a la producció agroecològica

[ 14/03/2017 ]
Millora de les pebreres

La Universitat Politècnica de València (UPV) i l'Institut Murcià d'Investigació i Desenvolupament Agrari i Alimentari (IMIDA) coordinen un projecte pioner a nivell nacional que té com a principal objectiu la selecció i el desenvolupament de varietats tradicionals de tomata i pebrera adaptades a la producció agroecològica i a condicions de sequera i salinitat alta.


En el projecte, que compta amb la col·laboració de La Unió de Llauradors, l'equip de la UPV està format per investigadors del Grup de Millora de Pebreres i Xilis (CAPSIBREED) de l'Institut de Conservació i Millora de l'Agrodiversitat Valenciana (COMAV) i del Departament de Química.


La selecció de varietats tradicionals amb alts rendiments i qualitat nutritiva i organolèptica, labor del COMAV de la UPV


El seu treball està centrat en l'avaluació de varietats tradicionals de pebrera i la selecció d'aquelles amb millor resposta al cultiu ecològic, com explica Adrián Rodríguez Burruezo, investigador responsable del CAPSIBREED i professor de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural (ETSEAMN-UPV): "Aquesta prospecció de materials (aproximadament 300 varietats) es basa en la idea que les varietats tradicionals van evolucionar en una agricultura prèvia a la dels inputs alts, per la qual cosa representen una base genètica d'enorme interès per a identificar materials amb una bona resposta adaptativa a les condicions actuals d'inputs baixos com l'agricultura ecològica".


La labor principal del COMAV de la UPV en aquest projecte és, per tant, la selecció d'aquelles varietats tradicionals amb alts rendiments i qualitat nutritiva (vitamina C, compostos fenòlics i carotenoides) i organolèptica (sabor, i substàncies volàtils responsables de l'aroma i el flavor), amb interès especial en les pebreres dolces, gruixudes i del tipus valencià, denominacions d'origen, i en materials exòtics que permeten diversificar l'oferta del productor ecològic (xilis de Jalapa -jalapeños-, vitets, xilis i ajíes llatinoamericans).


Estratègies de fitomillora i eines genòmiques


Juntament amb aquesta activitat de garbellament, recuperació, caracterització i valorització de varietats tradicionals de pebrera per a cultiu ecològic, el projecte es basa en estratègies de fitomillora i en eines genòmiques per a identificar varietats que s'adapten a condicions de fertilitat d'inputs baixos, amb la finalitat d'aprofitar l'encreuament entre aquestes per a millorar el rendiment de les varietats tradicionals i incorporar resistències a virus.


Lola Raigón, investigadora del Departament de Química i professora de l'ETSEAMN de la UPV, afig que "el projecte permetrà també establir empremtes genètiques en materials amb potencial comercial, a l'efecte de protecció varietal, esbrinar el nivell de variació genètica de tipus varietals, inclosa la pebrera valenciana, i establir relacions filogenètiques entre varietats espanyoles i estrangeres".


En el projecte, finançat per l'Institut Nacional d'Investigació i Tecnologia Agrària i Alimentària (INIA), col·laboren a més SURINVER, Meridiem Seeds i Semillas Ramiro Arnedo.


Conjumina tradició, millora convencional i participativa, i biotecnologia respectuosa amb els principis de l'agricultura ecològica


"Quant a la pebrera", conclou Rodríguez Burruezo, "es tracta d'un projecte pioner a nivell nacional i un dels primers a Europa en el sector de la producció agroecològica, que cerca identificar i seleccionar materials especialment adaptats al cultiu ecològic, així com el desenvolupament de nous materials procedents de diverses estratègies de millora vegetal, que uneixen tradició, millora convencional i participativa, i biotecnologia respectuosa amb els principis de l'agricultura ecològica".


Notícies destacades


Cancerless Cancerless
Un equipo de la UPV participa en un proyecto europeo para prevenir el cáncer y contribuir a su diagnóstico precoz en personas sin hogar
Carreteras más seguras Carreteras más seguras
Investigadores de la UPV y Metalesa desarrollan nuevas infraestructuras inteligentes para mejorar la seguridad vial
Reintroducción del gallipato Reintroducción del gallipato
El proyecto LIFE Renaturwat celebra el Día Mundial del Agua con una iniciativa que mejora la biodiversidad y la conservación de los humedales artificiales
Premi de la Ribera Premi de la Ribera
El doctor por la UPV Joan Borràs, premiado por el Ayuntamiento de Algemesí por un trabajo enmarcado en su tesis doctoral
Proyecto europeo LIVESEEDING Proyecto europeo LIVESEEDING
La UPV trabaja en nuevas semillas ecológicas de pimiento blanco, zanahoria morada y coliflor adaptadas al cambio climático
La gran aportación de la Universidad Pública La gran aportación de la Universidad Pública
Las universidades públicas valencianas generan casi 50.000 puestos de trabajo y elevan el salario medio de la Comunitat un 11%



EMAS upv