- -
UPV
 

Revaloració del CO2

L'ITQ, centre mixt UPV-CSIC, inicia un projecte per a transformar diòxid de carboni en gasolina, plàstics i altres productes d'interès

[ 17/02/2017 ]
Revaloració del CO2

Reduir l'enorme dependència de les fonts fòssils i els problemes associats al canvi climàtic per l'excessiva emissió de CO2a l'atmosfera són dos dels principals reptes als quals s'enfronta la ciència actual.


Per a respondre a aquests, un equip d'investigadors de l'Institut de Tecnologia Química (ITQ), centre mixt de la Universitat Politècnica de València (UPV) i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), proposa reciclar el diòxid de carboni i transformar-lo, en últim terme, en gasolina, plàstics i altres productes d'interès per a la nostra societat. El projecte es durà a terme durant els pròxims tres anys, gràcies al finançament de la Fundació Ramón Areces.


Transformació en metanol com a plataforma per a l'obtenció d'altres productes


Manuel Moliner, científic titular del CSIC a l'ITQ i investigador principal del projecte, afirma que el seu objectiu "és revaloritzar un subproducte com ho és el CO2, i per això ens centrarem a intentar transformar-lo de la manera més eficient possible en metanol, com a plataforma per a poder obtenir hidrocarburs sintètics i altres productes químics d'alt valor, com ara olefines lleugeres".


"D'aquesta manera", afig, "podríem reduir l'excessiva dependència actual de les fonts no renovables i contribuir també a disminuir l'impacte mediambiental del carboni, que incideix, entre altres coses, en el canvi climàtic".


Nous materials de naturalesa zeolítica per a la captura i separació del diòxid de carboni


Els investigadors i investigadores de l'ITQ treballaran amb nous materials eficients de naturalesa zeolítica, que permeten de manera eficaç la captura i separació del diòxid de carboni. Al seu torn, en el marc del projecte, es desenvoluparan nous catalitzadors heterogenis multifuncionals per a la transformació del diòxid de carboni en els productes finals desitjats, ja siguen hidrocarburs o precursors de plàstics, entre altres.


La principal novetat del projecte resideix en el disseny de materials altament estructurats, que permeten posicionar de manera preferent els centres actius en espais confinats, de manera que milloren no sols l'activitat i la selectivitat dels processos químics, sinó també l'estabilitat d'aquests materials en les condicions severes de reacció requerides per dur a terme les transformacions.


Realitzar processos químics a pressió atmosfèrica, en l'horitzó a llarg termini


Segons destaca Moliner, aquest tipus de materials podria presentar una estabilitat major que molts dels catalitzadors industrials actuals: "Farem especial èmfasi a optimar el confinament químic dels catalitzadors, amb el doble fi, d'una banda, d'augmentar l'estabilitat enfront de la desactivació quan la reacció es duu a terme sota condicions severes, i d'una altra, de permetre dur a terme les reaccions de manera més eficient, com per exemple, en condicions de reacció molt més suaus. En aquest sentit, un objectiu a llarg termini seria el desenvolupament de catalitzadors que permeten realitzar aquests processos químics a pressió atmosfèrica".


La possibilitat d'optimar les condicions de reacció requerides en els processos químics involucrats en la transformació del CO2, així com la possibilitat de regenerar més fàcilment els catalitzadors dissenyats, tindrien un impacte immediat en la indústria química.


Juntament amb Moliner, també formaran part de l'equip implicat en el projecte les investigadores Susana Valencia i Cristina Martínez, i l'investigador Joaquín Martínez.


Notícies destacades


Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7% Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7%
La pobresa infantil a Espanya, a debat en unes jornades organitzades per la Càtedra d'Infància i Adolescència de la UPV, a Torrevella
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
L''Escola de Disseny' canvia de nom L''Escola de Disseny' canvia de nom
L'ETSEADI (Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Aeroespacial i Disseny Industrial) substitueix la denominació d'ETSED
La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia
Entre els deu semifinalistes, es troben Miguel López, investigador del CVBLab-Human Tech i Carolina Rober, doctoranda en la UPV
Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV
La UPV celebra l'acte de lliurament de premis del I concurs "La Ciència a les Falles". Els ninots guanyadors, els primers d'aquest nou museu de la universitat
UPV-CLÍNIC UPV-CLÍNIC
La UPV i INCLIVA signen un conveni per a impulsar conjuntament la innovació en l'àmbit de la salut



EMAS upv