- -
UPV
 

Fantomes

La UPV desenvolupa nous models sintètics d'especial interès per a la creació de tecnologia d'exploració mèdica i la verificació de dispositius 5G

[ 27/04/2016 ]
Fantomes

Un equip d'investigadors de l'Institut de Telecomunicacions i Aplicacions Multimèdia de la Universitat Politècnica de València (iTEAM-UPV) i el Centre de Biomaterials i Enginyeria Tissular de la UPV ha creat una sèrie de models sintètics o fantomes (phantoms) que simulen les propietats electromagnètiques de diferents teixits i òrgans humans, com la permitivitat relativa complexa, la constant dielèctrica i el factor de pèrdues o conductivitat.


Aquests models resulten d'especial interès per al desenvolupament de noves tecnologies d'exploració mèdica i, en general, per a la verificació de dispositius de comunicació mòbil 5G.


Resposta al creixent interès per dispositius implantats en l'organisme per facilitar el diagnòstic mèdic


El treball dels investigadors de la UPV respon al creixent interès, durant els últims anys, per l'ús de nous dispositius de telecomunicacions que, implantats en l'organisme, faciliten el diagnòstic clínic.


Aquests equips poden estar integrats en càpsules d'administració oral, com a sensors o sistemes de monitoratge mèdics, per a registrar informació biològica de l'interior de l'organisme i transmetre-la posteriorment a l'exterior.


Permetria reduir l'experimentació animal o humana prèvia a la comercialització de les noves tecnologies


Segons expliquen els investigadors, aquests dispositius es comuniquen sense fil, enviant ones electromagnètiques a través del cos, que es comporta com un mitjà de transmissió. No obstant això, per a la creació i verificació prèvies a la seua comercialització, és necessària l'experimentació animal i en humans.


És en aquest punt on adquireixen rellevància els models i la metodologia desenvolupats pels investigadors de la UPV, i patentats per la mateixa universitat, atès que permetrien reduir l'experimentació animal o humana.


Narcís Cardona, investigador de l'iTEAM de la UPV, assenyala que "ajudarien a avaluar la transmissió d'ones electromagnètiques en la banda de freqüències UWB (ultra-wide band) -que comprèn de 3,1 a 10,6 GHz- i formaran part de les futures xarxes d'àrea personal, així com d'altres de banda més estreta, com la ISM".


Emula, des del punt de vista electromagnètic, òrgans com el fetge o el cor


El fantoma consisteix, bé en una mescla líquida, bé en un polímer entrecreuat (hidrogel) amb la forma i les dimensions d'interès -per emular un òrgan en particular a nivell electromagnètic- capaç d'albergar aquests líquids o mescles d'aquests al seu si.


Ana Vallés, investigadora del Centre de Biomaterials i Enginyeria Tissular de la UPV, conclou afirmant que, "amb la metodologia desenvolupada, es poden emular a la carta, des del punt de vista electromagnètic, òrgans com el fetge, el cor, el pàncrees, el còlon o el cartílag, per a alguns dels quals no hi ha avui dia fantomes en el mercat o proposats, ni tan sols a una freqüència concreta".


Més informació
    Notícia UPV TV

Notícies destacades


Cancerless Cancerless
Un equipo de la UPV participa en un proyecto europeo para prevenir el cáncer y contribuir a su diagnóstico precoz en personas sin hogar
Carreteras más seguras Carreteras más seguras
Investigadores de la UPV y Metalesa desarrollan nuevas infraestructuras inteligentes para mejorar la seguridad vial
Reintroducción del gallipato Reintroducción del gallipato
El proyecto LIFE Renaturwat celebra el Día Mundial del Agua con una iniciativa que mejora la biodiversidad y la conservación de los humedales artificiales
Premi de la Ribera Premi de la Ribera
El doctor por la UPV Joan Borràs, premiado por el Ayuntamiento de Algemesí por un trabajo enmarcado en su tesis doctoral
Proyecto europeo LIVESEEDING Proyecto europeo LIVESEEDING
La UPV trabaja en nuevas semillas ecológicas de pimiento blanco, zanahoria morada y coliflor adaptadas al cambio climático
La gran aportación de la Universidad Pública La gran aportación de la Universidad Pública
Las universidades públicas valencianas generan casi 50.000 puestos de trabajo y elevan el salario medio de la Comunitat un 11%



EMAS upv