El llibre Economía del vino en España y en el mundo, coordinat pel professor Raúl Compés, professor de la Universitat Politècnica de València, i per Juan Sebastián Castillo, de la Universitat de Castella-la Manxa, ha sigut guardonat per l'Organització Internacional de la Vinya i el Vi (OIV).
El manual -editat per Cajamar Caja Rural, i prologat per la ministra d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Isabel García Tejerina- consta de 20 capítols, que abasten l'economia del vi en el mercat global i identifiquen els principals determinants de la rendibilitat del negoci vinícola. Compta amb la participació de 35 experts, tant nacionals com internacionals, de sis països.
Entre els temes abordats destaquen el valor social i territorial del vi a Espanya; la història del vi des del segle XIX fins a l'actualitat; l'anàlisi del consum del vi; la cadena de valor i el sector empresarial; els sistemes regionals vitivinícoles; els efectes del canvi climàtic per a l'economia vitivinícola espanyola; la regulació del sector a la UE i a Espanya; la internacionalització i les estratègies competitives de qualitat; el nou màrqueting del vi, i el paper de les xarxes socials, amb una anàlisi específica per a la verema.
A més, el llibre es completa amb un estudi dels principals països productors i exportadors competidors d'Espanya (França, Itàlia, Xile, Argentina o Austràlia), com també dels principals mercats de consum i importació del món: els EUA, Alemanya i el Regne Unit.
Amb la participació de 35 especialistes
Col·laboren experts internacionals de les universitats de Montpeller (França); Nàpols (Itàlia); Ludwigshafen (Alemanya); les de Xile, Talca i La Frontera de Temuco (Xile); la Universitat Nacional de Cuyo a Mendoza (Argentina), i l'Eastern Connecticut State University (EUA).
D'altra banda, els especialistes espanyols procedeixen tant del medi universitari (a més de les universitats citades, Salamanca, Carlos III, Saragossa, Politècnica de Madrid, La Rioja, Pública de Navarra, Miguel Hernández i València); del sector empresarial (Saborá); de l'administració (l'ICEX i l'Oficina Comercial d'Espanya a Dublín); dels instituts de recerca (el CITA d'Aragó), i de les organitzacions professionals, com ara l'Observatori Espanyol de Mercats del Vi (OeMV).
"L'objectiu era fer una aportació nova en un camp relativament poc estudiat de forma integral, posant a la disposició del lector diverses anàlisis científiques i tècniques que permeten millorar la posició competitiva del sector espanyol", explica el professor Raúl Compés, adscrit al Departament d'Economia i Ciències Socials, i membre del Grup d'Economia Internacional i Desenvolupament de la UPV.
Premis de referència en el sector
L'OIV és un organisme intergovernamental de caràcter científic i tècnic, amb una competència reconeguda en el camp de la vinya, el vi, les begudes a partir de vi, els raïms de taula, les panses i altres productes derivats de la vinya. Està composta per 46 estats membres, tots productors, que tracten d'harmonitzar les pràctiques i normes internacionals existents.
Els premis de l'OIV reconeixen els millors llibres dels dos últims anys en l'àmbit científic, tècnic, econòmic, jurídic, geogràfic i històric... L'acte de lliurament tindrà lloc a París a l'octubre del 2015.
Notícies destacades