- -
UPV
 

Escull Malva-rosa

Polps, estelles de mar i bancs de peixos repoblen en un any la primera instal·lació subaquàtica esportiva d'Espanya, dissenyada i construïda per la UPV

[ 06/07/2015 ]
Escull Malva-rosa

Polps, estelles de mar i altres invertebrats, així com peixos, algues i altres espècies conformen la biodiversitat actual que ha aconseguit afavorir en la zona -en menys d'un any- l'escull Malva-rosa, primera instal·lació subaquàtica esportiva d'Espanya i fase 1 del projecte Esculls València, dissenyada i construïda per l'Institut de Ciència i Tecnologia del Formigó de la Universitat Politècnica de València (UPV).


La repoblació natural d'aquestes espècies, difícils de veure en els fons sorrencs de les platges de la ciutat, és el primer resultat d'aquesta fase inicial del projecte liderat per la Fundació Esportiva Municipal (FEM) de la Regidoria d'Esports de l'ajuntament de la ciutat, i en el qual participen la UPV i la Universitat Catòlica de València (UCV), juntament amb la Regidoria de Platges, l'equip de bussos professionals de Juan Antonio Polit, el Club de Submarinisme Amics del Busseig i tècnics del Projecte Smilesea.


Fre a la degradació de la platja i activació de l'ecoturisme subaquàtic


Natividad Domingo, directora d'Esculls València i tècnica de la FEM, afirma que es tracta de la "constatació de la importància del projecte com a prototip experimental enfocat a l'estabilitat litoral per a frenar la degradació de la platja, capaç de crear nous punts de vida amb l'aparició de flora i fauna en espais on només hi ha bancs d'arena".


D'aquesta manera, prossegueix Domingo, "s'amplia l'oferta turística amb l'aparició en el sector de l'ecoturisme subaquàtic, sector amb gran demanda en l'actualitat, al mateix temps que s'ofereix als usuaris de la platja de la Malva-rosa un punt de referència per a potenciar noves activitats esportives en el medi marí".


José Rafael García March, professor de Veterinària i Ciències Experimentals de la UCV i director científic de l'IMEDMAR de la UCV, ha indicat que "continuen treballant per a generar hàbitats que afavorisquen la implantació de la biomassa marina".


"Els substrats rocallosos enmig de substrats solts -explica García March- són un punt d'atracció per als organismes marins, on l'heterogeneïtat del substrat genera llocs d'amagatall, alimentació, descans o fresa per a la fauna de multitud d'espècies".


D'aquesta manera, a penes a 200 metres de l'arena de la platja de la Malva-rosa, les persones aficionades al submarinisme -i aquelles que desitgen iniciar-s'hi- disposen ja del primer escull artificial d'Espanya per a la pràctica d'aquest esport.


Tres mòduls simulen la coberta de l'Oceanogràfic, els cinc cercles olímpics i un conjunt d'àmfores semisoterrades


L'escull Malva-rosa està format per tres mòduls, dissenyats i construïts per l'Institut de Ciència i Tecnologia del Formigó de la UPV. Es tracta de peces d'aproximadament 12 m2 de base i 1,80 m d'altura, que simulen, respectivament, la coberta de l'Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València, els cinc cercles olímpics i un conjunt d'àmfores semisoterrades.


Pedro Serna Ros, catedràtic de la UPV, assenyala que "se'ls va donar aquesta forma perquè foren recognoscibles i atractius per als practicants del submarinisme. De les seues característiques, destaquen les diferents textures en els acabats i les variades volumetries, que creen habitacles subaquàtics diferents, amb la idea d'obtenir diferents resultats quant a la repoblació d'espècies en aquests mòduls".


Una possible solució per a protegir les platges de Pinedo, el Saler i la Devesa


Un dels objectius del projecte és comprovar si la instal·lació dels mòduls té un efecte sobre la costa, ja siga positiu o negatiu. José C. Serra Peris, investigador del Laboratori de Ports i Costes de l'Institut de Transport i Territori de la UPV i coordinador d'aquest treball, afirma que "fins ara, hem vist que no hi incideix negativament i continuem analitzant la dinàmica del litoral. En el cas d'afectació positiva, aquest projecte ens oferirà una solució per a protegir les platges de Pinedo, el Saler i la Devesa. Podríem dir que el projecte Escull València és un assaig a escala 1:1".


L'investigador de la UPV ha volgut significar també l'efecte d'atracció sobre la fauna que han tingut els mòduls. "Cal assenyalar que, abans d'enfonsar-los a la platja el passat mes d'agost, els mòduls van estar submergits des d'abril en aigües abrigades de la Marina Reial".


"Aquest enfonsament previ -continua Serra- ha tingut com a conseqüència una ràpida colonització de l'escull artificial, la qual cosa podria portar-nos a pensar que es tracta d'una bona estratègia per a aconseguir resultats en poc de temps, si bé aquest aspecte ha de ser confirmat per l'anàlisi dels biòlegs".


Nou projecte a la platja de la Garrofera: revitalització turística i foment d'activitats al medi marí


L'èxit de l'escull Malva-rosa ha obert la porta a una nova actuació més ambiciosa en l'entorn del Saler, un nou projecte pensat per a la defensa litoral de la platja de la Garrofera, en el qual ja treballa l'equip tècnic d'Esculls València.


Serra explica que "es tracta encara d'un projecte en fase inicial, si bé en el cas que es porte endavant, creiem que generarà un efecte de protecció del litoral que permetrà la regeneració de les platges castigades situades al sud del port de València".


En aquest sentit, Santiago Sanmartí, tècnic del Projecte Smilesea, apunta que "si aquest projecte es duu a terme, serà un factor important per a la revitalització turística la zona del Saler, on l'afluència de turisme d'àmbit científic, mediambiental i esportiu fomentaria la reobertura d'instal·lacions de serveis que a avui dia es troben tancats, i impulsaria la pràctica d'activitats esportives aquàtiques i subaquàtiques en l'entorn".




Comparte esta noticia o conecta con la UPV en medios sociales

Bookmark and Share


Notícies destacades


Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7% Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7%
La pobresa infantil a Espanya, a debat en unes jornades organitzades per la Càtedra d'Infància i Adolescència de la UPV, a Torrevella
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
L''Escola de Disseny' canvia de nom L''Escola de Disseny' canvia de nom
L'ETSEADI (Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Aeroespacial i Disseny Industrial) substitueix la denominació d'ETSED
La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia
Entre els deu semifinalistes, es troben Miguel López, investigador del CVBLab-Human Tech i Carolina Rober, doctoranda en la UPV
Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV
La UPV celebra l'acte de lliurament de premis del I concurs "La Ciència a les Falles". Els ninots guanyadors, els primers d'aquest nou museu de la universitat
UPV-CLÍNIC UPV-CLÍNIC
La UPV i INCLIVA signen un conveni per a impulsar conjuntament la innovació en l'àmbit de la salut



EMAS upv