- -
UPV
 

16 científics de la UPV, guardonats

El XIV Congrés Nacional de Ciències Hortícoles premia quatre treballs presentats per investigadors de la UPV

[ 11/06/2015 ]
16 científics de la UPV, guardonats

Quatre treballs presentats per grups d'investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV) - pertanyents a l'Institut Agroforestal Mediterrani (IAM-UPV), els departaments d'Economia i Ciències Socials (DECS-UPV), Producció Vegetal (DPV-UPV) i Biologia Vegetal, i l'Institut de Conservació i Millora de la Agrodiversidad Valenciana (COMAV-UPV)- han sigut guardonats en el XIV Congrés Nacional de Ciències Hortícoles celebrat a Oriola (Alacant).


Els estudis premiats, en els quals han treballat un total de 16 investigadors de la UPV, abasten diferents temàtiques, des de la inhibició de la floració en cítrics fins a valoracions en sòl rural, a més de l'adaptació de plantes de pebrot a condicions de salinitat i l'obtenció de nous híbrids d'albergínia.


Jaime Prohens, director del COMAV-UPV, ha destacat que "el reconeixement a aquests treballs suposa una mostra més de l'alt nivell de la recerca que es duu a terme en la UPV en l'àmbit de les ciències hortícoles".


Relació entre l'ABA i la inhibició de la floració de cítrics


En l'àrea de cítrics, un equip de l'IAM-UPV liderat per Manuel Agustí i integrat a més pels professors Carlos Mesejo i Carmina Reig al costat de la doctoranda Natalia Muñoz-Fambuena, va presentar els últims resultats de les seues recerques sobre la "Relació entre l'àcid abscísic (ABA) i la inhibició de la floració en els cítrics".


Segons els autors, "el fruit exerceix la seua acció a partir del moment en què inicia el seu canvi de color. Ja que l'ABA és el producte final de la ruta de síntesi de carotenoides, quan el fruit acoloreix la concentració d'ABA en el mateix, augmenta, fet que s'ha relacionat amb l'increment de la seua concentració en les fulles i gemmes més pròximes. Com es transporta l'ABA a les gemmes (si és que es transporta) i com participa inhibint la floració són preguntes encara per contestar".


Valoració del sòl rural a partir d'eines SIG


En l'àrea d'economia, el comitè del congrés va destacar les aportacions de l'estudi "Aplicació del factor de localització com a complement a la renda agrària per a les valoracions en sòl rural: el cas de la Comunitat Valenciana", presentat pels professors del DECS-UPV Immaculada Marquès Pérez, José Luis Pérez-Sales i Baldomero Segura.


L'objectiu del treball era estudiar la distribució espacial dels preus del sòl agrari aprofitant la potencialitat i la versatilitat de les eines SIG. Concretament, a partir del disseny d'una eina o aplicació SIG desenvolupada per l'equip de professors -al costat de l'alumne J. Manuel Velilla i el professor Gaspar Mora-, que calcula cadascun dels components del factor de localització conforme a la Llei del Sòl de cadascuna de les parcel·les rústiques de la Comunitat Valenciana.


"Fixats els coeficients anteriors", indica Immaculada Marquès, "s'han calculat els valors màxim, mínim i mitjana dels mateixos i el factor de localització, així com els seus corresponents coeficients de variació, orientatius en la determinació del factor de localització de qualsevol parcel·la de tot municipi de la Comunitat valenciana".


Adaptació de pebrots a condicions d'alta salinitat mitjançant empelts


Per la seua banda, l'estudi "Adaptació de plantes de pebrot a condicions de salinitat mitjançant l'empelt sobre patrons tolerants", ha sigut seleccionat en la secció d'Horticultura.


El treball ha sigut realitzat pel DPV-UPV, el Departament de Biologia Vegetal UPV i el Centre Valencià d'Estudis del Reg, en col·laboració amb l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA). En ell han participat, per part de la UPV, els professors Sergio González Nebauer, Alberto San Baptista i Salvador López Galarza, al costat d'Ángeles Calataiud i Consuelo Penella, del IVIA.


L'estudi tenia per objecte avaluar, en condicions de camp i d'alta salinitat, el rendiment de les plantes empeltades sobre un patró de pebrot prèviament seleccionat entre 40 genotips tant comercials com a silvestres.


"Aquest genotip", ha explicat López Galarza, "s'ha comparat amb un portaempelt comercial i amb plantes sense empeltar, comprovant que les plantes empeltades sobre aquest genotip donen un major rendiment comercial en condicions d'estrès salí. A més, s'ha constatat la relació d'aquest resultat amb diversos paràmetres fisiològics que permetran intensificar la cerca de genotips interessants en aquestes condicions".


Nous híbrids d'albergínia


Finalment, en millora genètica, el XIV Congrés Nacional de Ciències Hortícoles ha reconegut el treball "Obtenció d'híbrids interespecífics d'albergínia amb espècies silvestres relacionades", presentat per un grup d'investigadors del COMAV-UPV liderat pel professor Jaime Prohens, i en el qual participen els també docents Santiago Vilanova, Adrián Rodríguez Burruezo i Ana Fita.


En el treball, a través de creuaments i rescats d'embrions, s'han aconseguit obtenir híbrids de l'albergínia conreada amb deu espècies silvestres diferents, incloent espècies molt allunyades filogenèticament de la mateixa, la qual cosa permetrà augmentar la base genètica del seu cultiu i introduir caràcters d'interès procedents de les espècies silvestres en el fons genètic de l'albergínia conreada.




Comparte esta noticia o conecta con la UPV en medios sociales

Bookmark and Share


Notícies destacades


Projectes REMDE i DEBIO Projectes REMDE i DEBIO
La UPV demostra la usabilitat dels humans virtuals en el seu camí cap al reconeixement automàtic de símptomes depressius
"L'exili del 39 en el còmic. Vinyetes a la frontera" "L'exili del 39 en el còmic. Vinyetes a la frontera"
Obres gràfiques de creadors com Paco Roca, Manel Granell, Jordi Peidro o Ana Penyas, es converteixen en poderoses eines per a la transmissió de silenciades històries d'exili
La UPV desenvolupa un geoportal per a la prevenció de violència de gènere en els espais públics urbans La UPV desenvolupa un geoportal per a la prevenció de violència de gènere en els espais públics urbans
Segons l'ONU, l'assetjament sexual en els espais públics és un problema quotidià al qual s'enfronten dones i xiquetes en tots els països del món
Nova edició del CHALLENGE STEAM en la UPV Nova edició del CHALLENGE STEAM en la UPV
La iniciativa pretén acostar a l'alumnat infantil i juvenil a l'apassionant món de la programació, la robòtica, la impressió 3D, etc.
Un any de rècord Un any de rècord
La UPV va ingressar 116 milions d'euros en 2023 gràcies a la seua activitat en I+D+I, la xifra més alta de la seua història
El Santuario i Torrecilla El Santuario i Torrecilla
La UPV porta l'electricitat a dos llogarets d'Hondures construint plantes solars fotovoltaiques i capacitant a la població local



EMAS upv