- -
UPV
 

Reconstrucció en 3D

Reconstrucció en 3D

L'ai2-UPV desenvolupa un sistema de visió artificial tridimensional per a mesurar la qualitat dels bagots de raïm durant l'etapa de la verema

[ 05/11/2014 ]

Un equip d'investigadors de l'Institut d'Automàtica i Informàtica Industrial de la Universitat Politècnica de València (ai2 de la UPV) ha desenvolupat un programari que permet reconstruir, amb tècniques de visió artificial tridimensional, els grans de raïm, i permet així l'avaluació automàtica de diversos paràmetres que defineixen la qualitat del raïm de vinificació durant l'etapa de la verema.


En el seu desenvolupament, l'ai2 de la UPV ha comptat amb la col·laboració de l'Institut de Ciències de la Vinya i del Vi de la Universitat de La Rioja, el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i el Govern de La Rioja. Els resultats d'aquest treball han sigut publicats per la revista Food Control.


En l'actualitat, la classificació del raïm es realitza a partir de la inspecció directa per part un grup d'experts, que puntua d'acord amb uns paràmetres que determinen la seua qualitat, entre els quals també s'inclou la realització de diferents mostres en el laboratori per a estimar la quantitat de sucre, el pH, l'acidesa total i la qualitat fenòlica.


Supera el problema de l'actual valoració ràpida i subjectiva


Antonio José Sánchez Salmerón, científic de l'ai2-UPV, explica que, "entre els factors que defineixen la qualitat del vi, destaca la qualitat del raïm com a matèria primera, però aquest concepte és difícil de valorar a causa de problemes com l'existència de paràmetres subjectius, el curt període de temps disponible al camp per a realitzar les anàlisis durant la temporada de verema, la falta d'instruments de mesura i el cost elevat, així com la mescla de raïm de bona i mala qualitat en els camions de descàrrega".


"La introducció d'aquest sistema de reconstrucció en 3D dels grans de raïm -prossegueix Sánchez Salmerón- permet estimar diversos paràmetres de qualitat d'un bagot que eviten aquests problemes. Un d'aquests paràmetres és la grandària mitjana dels grans, un factor molt important, ja que estableix la ràtio entre la quantitat de pell i de polpa".


"Incrementar l'objectivitat i automatitzar les tasques de supervisió de la qualitat del raïm pot suposar un gran avanç tecnològic respecte al sistema tradicional d'avaluació, basat ara en els coneixements d'un expert, i suposaria un gran impacte en la indústria vinícola", afig Sánchez.


El dijous 6 de novembre, jornada sobre aplicacions industrials de la recerca


Aquest nou programa serà un dels projectes presentats el dijous 6 de novembre a la Ciutat Politècnica de la Innovació (CPI de la UPV), en el marc de la jornada "Aplicacions industrials de la recerca", durant la qual l'ai2 de la UPV mostrarà, a través de diversos tallers, els seus últims desenvolupaments dirigits a les empreses en matèria d'innovació.


De forma paral·lela a la jornada, tindran lloc diferents sessions pràctiques la pretensió de les quals va més enllà de la mostra de les possibilitats dels seus avanços. A més, l'objectiu és que les mateixes persones assistents puguen manipular-los i conèixer el seu funcionament de primera mà.


Els sectors alimentari, sanitari i educatiu seran alguns dels protagonistes de l'esdeveniment, que acollirà tallers sobre els diferents prensors dissenyats per l'ai2 de la UPV per a manipular aliments, i les diferents aplicacions de realitat augmentada per a tauletes o telèfons intel·ligents amb finalitats educatives o psicològiques.


D'altra banda, les grans cadenes de producció o distribució tindran a disposició seua els tallers sobre el programari OptiHper per a l'assignació de torns, horaris i personal, i el funcionament del sistema Opticon d'optimació energètica en processos de producció.


A més, es realitzarà un taller paral·lel sobre els desenvolupaments de l'ai2 de la UPV per a la inspecció automàtica de superfícies i productes de recobriment, i, durant tota la jornada, el servei d'electrònica de l'Institut mostrarà en un estand els diferents dissenys i desenvolupaments que és capaç de realitzar per demanda de les empreses que els requereixen.


La jornada compta amb el suport de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, dins de la convocatòria d'ajudes per a la difusió i promoció en parcs científics de la Comunitat Valenciana.




Comparte esta noticia o conecta con la UPV en medios sociales

Bookmark and Share


Notícies destacades


Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7% Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7%
La pobresa infantil a Espanya, a debat en unes jornades organitzades per la Càtedra d'Infància i Adolescència de la UPV, a Torrevella
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
L''Escola de Disseny' canvia de nom L''Escola de Disseny' canvia de nom
L'ETSEADI (Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Aeroespacial i Disseny Industrial) substitueix la denominació d'ETSED
La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia
Entre els deu semifinalistes, es troben Miguel López, investigador del CVBLab-Human Tech i Carolina Rober, doctoranda en la UPV
Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV
La UPV celebra l'acte de lliurament de premis del I concurs "La Ciència a les Falles". Els ninots guanyadors, els primers d'aquest nou museu de la universitat
UPV-CLÍNIC UPV-CLÍNIC
La UPV i INCLIVA signen un conveni per a impulsar conjuntament la innovació en l'àmbit de la salut



EMAS upv