Un equip de científics de l'Institut d'Investigació per a la Gestió Integrada de Zones Costaneres de la Universitat Politècnica de València (IGIC-UPV) ha dut a terme un estudi de la qualitat de les aigües litorals de la localitat valenciana de Gandia. Les primeres conclusions d'aquest inclouen una valoració general positiva i unes recomanacions puntuals per a controlar l'aportació de nutrients i garantir-ne l'òptima conservació.
En el seu treball, basat principalment en l'anàlisi de la concentració de nutrients i fitoplàncton de les aigües, els investigadors han estudiat tres llocs específics de la costa de Gandia: Venècia, Ahuir i un punt a al voltant de 1.900 metres del litoral, on aboca un emissari submarí d'aigües residuals.
Segons les primeres conclusions de l'estudi, la qualitat de les aigües és "bona", si bé proposen mesures puntuals en les zones més tancades, com l'entorn de Venècia, per a controlar l'aportació de nutrients i garantir la seua conservació, ja que en aquesta zona els investigadors van detectar la presència d'espècies potencialment formadores de floracions algals com les dinoflagel·lades i les diatomees, responsables de la secreció de diferents toxines.
Recomanen el monitoratge regular de la qualitat de les aigües adjacents
L'estudi de l'IGIC-UPV, les conclusions del qual han estat publicades per la revista Environmental Management (gestió ambiental), assenyala que l'ampliació del port de Gandia podria augmentar la vulnerabilitat del sistema, per la qual cosa els científics recomanen que els plans de gestió ambiental del port incloguen un monitoratge regular de la qualitat de les aigües adjacents.
Quant a Ahuir i les zones d'abocament d'aigües residuals tractades, en paraules de Maite Sebastiá, investigadora de l'IGIC-UPV, "els efectes de les entrades de nutrients es van reduir gràcies a un major intercanvi d'aigües amb les del Mediterrani".
Notícies destacades