- -
UPV
 

Projecte Delixuf

Un equip d'investigadors i alumnes de la UPV elaboren productes innovadors a partir de xufes ecològiques estovades, amb els quals participaran en la fase nacional del concurs ÉcoTrophélia 2012.



Dins del projecte Delixuf, l'equip d'investigadors i alumnes de la Universitat Politècnica de València ha elaborat productes innovadors a partir de xufes ecològiques ablanides, que sorprenen els consumidors de confitats i fruita seca. En concret, Delixuf presenta dues línies de productes: xufes salades (provençal i mediterrània) i xufes dolces (tradicional i a la valenciana), que poden degustar-se a més com a aperitiu -xufa sencera-, crema untable i galeta.


El projecte Delixuf ha sigut coordinat per un equip d'investigadors del Grup CUINA i les estudiants del Master en Enginyeria d'Aliments de la Universitat Politècnica de València Vivian Barreto Palacios, Esperanza Correia i Esther Iglesias. L'equip de la UPV participarà amb Delixuf, el divendres 23 de març, en la fase nacional del concurs ÉcoTrophélia 2012.


Les proves per a la realització d'aquests productes es van dur a terme a nivell de laboratori a partir d'un procediment d'estovament de xufes patentat per la Universitat Politècnica de València i ideat pels investigadors del Grup CUINA Purificación García Segovia i Javier Martínez Monzó.


Les xufes salades estan confitades en aigua amb vinagre i aromatitzades amb all i orenga o bé amb timó i romaní; les dolces tenen una base d'almívar aromatitzat a la taronja o vainilla amb canyella. Respecte a la crema, aquesta s'obté després d'un procés de trituració, i es pot untar sobre torrades, de manera que brinda l'energia necessària per a les activitats que cal realitzar durant el dia.


Finalment, els productes Delixuf ofereixen una tercera possibilitat de degustació: la crema untable es pot enfornar a fi d'obtenir galetes, perfectes per a consumir-les com a berenar o acompanyament de menjar o beguda, ja siga amb cafè o te, en el cas de les dolces, o amb refresc, per a les salades.


De cara al futur, els membres de l'equip de la UPV plantegen elaborar noves combinacions de sabors gràcies a l'ampli ventall de maceracions que es poden realitzar amb les xufes estovades; incorporar la crema untable en farciments de postres, bescuits o fartons; dissenyar productes aptes per a diabètics a partir de l'ús de xarops de fruites, o formular productes idonis per a persones que patisquen hipertensió arterial, disminuint el contingut en sal o utilitzant sals potàsiques.


El certamen ÉcoTrophélia premia el caràcter innovador en l'elaboració d'un producte relacionat amb qualsevol de les disciplines que contribueixen a generar coneixement en el sector alimentari: nutrició, salut, seguretat alimentària, gastronomia, enginyeria de processos, sostenibilitat, etc.


El concurs s'emmarca dins del projecte europeu EcoTroFood, finançat per la Comissió Europea a través del Programa de Competitivitat i Innovació, dins de la Convocatòria EcoInnovation 2010. A Espanya, està promogut i coordinat per la Federació Espanyola d'Indústries d'Alimentació i Begudes (FIAB).


Més informació
  • Notícia en UPV TV





Comparte esta noticia o conecta con la UPV en medios sociales

Bookmark and Share


Notícies destacades


Projectes REMDE i DEBIO Projectes REMDE i DEBIO
La UPV demostra la usabilitat dels humans virtuals en el seu camí cap al reconeixement automàtic de símptomes depressius
"L'exili del 39 en el còmic. Vinyetes a la frontera" "L'exili del 39 en el còmic. Vinyetes a la frontera"
Obres gràfiques de creadors com Paco Roca, Manel Granell, Jordi Peidro o Ana Penyas, es converteixen en poderoses eines per a la transmissió de silenciades històries d'exili
La UPV desenvolupa un geoportal per a la prevenció de violència de gènere en els espais públics urbans La UPV desenvolupa un geoportal per a la prevenció de violència de gènere en els espais públics urbans
Segons l'ONU, l'assetjament sexual en els espais públics és un problema quotidià al qual s'enfronten dones i xiquetes en tots els països del món
Nova edició del CHALLENGE STEAM en la UPV Nova edició del CHALLENGE STEAM en la UPV
La iniciativa pretén acostar a l'alumnat infantil i juvenil a l'apassionant món de la programació, la robòtica, la impressió 3D, etc.
Un any de rècord Un any de rècord
La UPV va ingressar 116 milions d'euros en 2023 gràcies a la seua activitat en I+D+I, la xifra més alta de la seua història
El Santuario i Torrecilla El Santuario i Torrecilla
La UPV porta l'electricitat a dos llogarets d'Hondures construint plantes solars fotovoltaiques i capacitant a la població local



EMAS upv