- -
UPV
 

Biologia molecular

Investigadors de la Universitat Politècnica de València i el CSIC troben un nou i potent antioxidant d'origen natural en les tomateres, amb importants aplicacions en la indústria.



Un equip d'investigadors de l'Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (IBMCP), centre mixt de la Universitat Politècnica de València i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), ha identificat un nou i potent antioxidant natural en les tomateres. Es tracta d'una substància fenòlica que sintetitza la tomatera quan es veu sotmesa a un estrès biòtic i que fins ara era totalment desconeguda.


La UPV i el CSIC han registrat la patent nacional i internacional del nou antioxidant, així com el procediment per a aïllar-lo al laboratori i també sintetitzar-lo químicament. La troballa s'ha publicat recentment en la revista Environmental and Experimental Botany.


El poder antioxidant d'aquest nou compost és molt major -14 vegades més gran- que el que posseeix, per exemple, el resveratrol, un conegut antioxidant present en el vi negre, capaç de retardar l'envelliment cel·lular. A més, és 4'5 vegades més potent que la vitamina E i 10 vegades més que la vitamina C.


Les aplicacions d'aquest compost podrien ser múltiples. Així, per exemple, en la indústria alimentària podria utilitzar-se com a conservant d'aliments per al consum humà i pinsos per a animals, per l'acció que té com a retardant de l'oxidació dels lípids. Aquest potent antioxidant evitaria alteracions com ara l'enranciment de greixos i olis, que en fa minvar extraordinàriament la qualitat alimentària. També podria utilitzar-se com a suplement per a productes funcionals.


Així mateix, cal destacar que els antioxidants tenen propietats beneficioses per a la salut, com són la prevenció de les malalties coronàries i el càncer, per la qual cosa el compost podria tenir grans aplicacions en la indústria farmacèutica.


Altres possibles usos podrien donar-se en la indústria petroquímica, com a conservant de la gasolina, i en la indústria dels polímers, en la fabricació de fibres, productes de cautxú i geotèxtils. En aquest cas, l'antioxidant s'utilitzaria com a estabilitzant en el procés de producció i per a augmentar la vida útil del producte final.


D'altra banda, en la indústria cosmètica podria emprar-se en productes per a tenir cura de la pell, per les possibles propietats per a la prevenció de l'envelliment que tindria.


El procés de síntesi és senzill i econòmic, per la qual cosa, segons apunten els experts de l'IBMCP, ja està preparat per a ser introduït en el mercat; a més, ofereix avantatges importants respecte a la resta d'antioxidants comercials.


Les investigacions que han permès descobrir aquesta nova substància les han desenvolupades María Pilar López i José María Bellés, amb la col·laboració de Purificación Lisón i Ismael Rodrigo, investigadors pertanyents al Laboratori de Senyalització i Resposta a l'Estrès Biòtic de l'IBMCP, sota la direcció de Vicente Conejero, tots professors del Departament de Biotecnologia de la Universitat Politècnica de València. El treball l'ha finançat el Ministeri de Ciència i Innovació.


Més informació
  • Notícia en UPV TV





Comparte esta noticia o conecta con la UPV en medios sociales

Bookmark and Share


Notícies destacades


Projectes REMDE i DEBIO Projectes REMDE i DEBIO
La UPV demostra la usabilitat dels humans virtuals en el seu camí cap al reconeixement automàtic de símptomes depressius
"L'exili del 39 en el còmic. Vinyetes a la frontera" "L'exili del 39 en el còmic. Vinyetes a la frontera"
Obres gràfiques de creadors com Paco Roca, Manel Granell, Jordi Peidro o Ana Penyas, es converteixen en poderoses eines per a la transmissió de silenciades històries d'exili
La UPV desenvolupa un geoportal per a la prevenció de violència de gènere en els espais públics urbans La UPV desenvolupa un geoportal per a la prevenció de violència de gènere en els espais públics urbans
Segons l'ONU, l'assetjament sexual en els espais públics és un problema quotidià al qual s'enfronten dones i xiquetes en tots els països del món
Nova edició del CHALLENGE STEAM en la UPV Nova edició del CHALLENGE STEAM en la UPV
La iniciativa pretén acostar a l'alumnat infantil i juvenil a l'apassionant món de la programació, la robòtica, la impressió 3D, etc.
Un any de rècord Un any de rècord
La UPV va ingressar 116 milions d'euros en 2023 gràcies a la seua activitat en I+D+I, la xifra més alta de la seua història
El Santuario i Torrecilla El Santuario i Torrecilla
La UPV porta l'electricitat a dos llogarets d'Hondures construint plantes solars fotovoltaiques i capacitant a la població local



EMAS upv