- -
UPV
 

Tira reactiva

Desenvolupen una tira reactiva que permet detectar i quantificar de manera ràpida i senzilla al·lergògens en aliments

[ 23/12/2022 ]

Un equip de la Universitat Politècnica de València (UPV), la Universitat de València (UV) i el Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa sobre Malalties Rares (CIBERER) ha desenvolupat un prototip de tira reactiva que identifica i quantifica d'una manera fiable, senzilla, portàtil, ràpida i molt barata el nivell d'al·lergògens en els aliments, amb l'ajuda d'un telèfon mòbil. El treball ha sigut publicat en la revista Biosensors.

“L'al·lèrgia o hipersensibilitat als aliments s'estima que afecta actualment prop de 520 milions de persones a tot el món. Aquestes reaccions ocorren principalment pel consum d'aliments que contenen traces d'al·lergògens. Així doncs, identificar-los i quantificar-los abans que l'aliment siga consumit és fonamental i és el que permet el test que hem desenvolupat”, apunta Sergi Morais, professor del Departament de Química de la Universitat Politècnica de València i investigador de l'Institut Interuniversitari de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic (IDM).

El prototip s'ha desenvolupat com a prova de concepte per a la detecció simultània d'al·lergògens d'ametla i cacauet, i s'ha validat amb aliments comercials d'ús quotidià, com galetes i barretes energètiques.

Entre els seus avantatges, els investigadors i investigadores destaquen la fiabilitat de la prova, que conté múltiples controls i calibradors interns integrats en una matriu miniaturitzada de 36 punts. “Amb la tecnologia de bioxip, realitzem 36 assajos en un únic pas. La informació derivada ens permet identificar in situ si el resultat obtingut és un vertader positiu o negatiu. A més, amb els calibradors interns i el telèfon mòbil podem quantificar amb una elevada precisió traces d'al·lergogen en l'aliment”, destaca Ángel Maquieira, catedràtic del Departament de Química de la Universitat Politècnica de València.

Pel que respecta al mètode d'extracció, l'equip de la UPV, la UV i el CIBERER destaca la seua senzillesa, per la qual cosa pot ser realitzat per qualsevol persona, en qualsevol moment.

“Els mètodes d'extracció actuals consisteixen en múltiples etapes i requereixen equips sofisticats per a la trituració, desgreixament, extracció i purificació dels al·lergògens. Per això, l'anàlisi es realitza en laboratoris qualificats. L'objectiu és descentralitzar l'anàlisi, igual que s'ha fet amb el test de la COVID-19. Volem que qualsevol persona puga analitzar un aliment just abans de consumir-lo”, afig Sergi Morais.

El mètode d'extracció desenvolupat es basa en la utilització d'un molinet o trituradora portàtil (en anglès: grinder), amb el qual s’esmicola i es filtra la mostra en un únic pas; a continuació, s'afigen 5 ml d'una dissolució per a extraure l'al·lergogen, i una vegada preparada la mostra, la tira reactiva se submergeix en la dissolució. I en tot just 5 minuts s'obté el resultat, que es pot llegir amb un telèfon mòbil.

“Estimant un cost d'1 € per tira, la prova desenvolupada té gran potencial comercial, per exemple, en el sector alimentari per a la identificació ràpida d'al·lergògens in situ, i en el sector farmacèutic, per a quantificar la potència dels extractes al·lergògens utilitzats en les proves d'al·lèrgia”, destaca Amadeo Sena, investigador postdoctoral de l'Institut Interuniversitari de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic (IDM).

Desenvolupament futur

De cara al futur, l'equip de la UPV, UV i CIBERER assenyala que, tenint en compte les característiques de la tira reactiva, es podria adaptar fàcilment per a altres al·lergògens, ja que el grup disposa d'anticossos específics per a un ampli tipus d'al·lergògens i biomarcadors. “El nostre repte és desenvolupar una prova per a la quantificació simultània dels 14 al·lergògens d'obligada declaració segons el Reial decret 126/2015, conclou Patricia Casino, investigadora de l'Institut Universitari de Biotecnologia i Biomedicina (BIOTECMED) de la Universitat de València i del CIBERER.

Referències

Sena-Torralba A, Gabaldón-Atienza J, Cubells-Gómez A, Casino P, Maquieira Á, Morais S. Lateral Flow Microimmunoassay (LFµIA) for the Reliable Quantification of Allergen Traces in Food Consumables. Biosensors (Basel). 2022 Nov 7;12(11):980. doi: 10.3390/bios12110980. PMID: 36354489; PMCID: PMC9688043.

Notícies destacades


Cancerless Cancerless
Un equipo de la UPV participa en un proyecto europeo para prevenir el cáncer y contribuir a su diagnóstico precoz en personas sin hogar
Carreteras más seguras Carreteras más seguras
Investigadores de la UPV y Metalesa desarrollan nuevas infraestructuras inteligentes para mejorar la seguridad vial
Reintroducción del gallipato Reintroducción del gallipato
El proyecto LIFE Renaturwat celebra el Día Mundial del Agua con una iniciativa que mejora la biodiversidad y la conservación de los humedales artificiales
Premi de la Ribera Premi de la Ribera
El doctor por la UPV Joan Borràs, premiado por el Ayuntamiento de Algemesí por un trabajo enmarcado en su tesis doctoral
Proyecto europeo LIVESEEDING Proyecto europeo LIVESEEDING
La UPV trabaja en nuevas semillas ecológicas de pimiento blanco, zanahoria morada y coliflor adaptadas al cambio climático
La gran aportación de la Universidad Pública La gran aportación de la Universidad Pública
Las universidades públicas valencianas generan casi 50.000 puestos de trabajo y elevan el salario medio de la Comunitat un 11%



EMAS upv