- -
UPV
 

Hi haurà meduses a la platja?

MedusApp incorpora noves funcionalitats que beneficien banyistes, personal científic, pescadors i socorristes

[ 02/07/2020 ]

Hi haurà meduses a la platja? És una pregunta que es repeteix cada estiu i la resposta a la qual es pot trobar en la nova versió de l'aplicació MedusApp. Desenvolupada per un equip de la Universitat Politècnica de València (UPV), la Universitat d'Alacant (UA), el Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de Malalties Respiratòries (CIBERES) i el Laboratori d'Immunoal·lèrgia de l'Institut d'Investigació Sanitària Fundació Jiménez Díaz (IIS-FJD), l'app incorpora enguany noves funcionalitats. Entre aquestes, en destaca una: qualsevol persona usuària pot informar que una platja en concret està lliure de meduses. En fer-ho, aquesta platja es mostra en el mapa de l'app amb un punt verd.

Des del seu llançament el 2018, MedusApp permet a qualsevol persona advertir de l'albirament de meduses, i ofereix, en temps real, un mapa dels llocs on se’n detecta la presència. Després de les millores de l'any passat, quan es va traduir completament l'app a l'anglès i s’hi va incloure la possibilitat de pujar fotos des de la galeria, entre les novetats del 2020, l'app incorpora també nous mapes que permeten millorar la lectura dels albiraments, així com més detall en platges i cales.

Denunciar la presència de residus

Però a més, en aquesta nova versió, les usuàries i usuaris poden denunciar la presència de residus en el mar, com plàstics, taques d'oli, restes de fusta, sabons i fins i tot mascaretes o guants. “El nostre objectiu”, afirma Eduardo Blasco, un dels desenvolupadors de l'app, “és que els mateixos banyistes contribuïsquen a dibuixar l'estat de les platges. La nova versió de MedusApp ens ajudarà a entrar més tranquils en el mar o, si s’escau, anar amb més cautela, evitar certes zones i, fins i tot, no banyar-nos. I el que és més important, converteix a cada usuari en informador”, destaca.

Fins ara, des del llançament, l'app ha rebut més de 2.100 albiraments de meduses (dels quals s'han publicat, després de la revisió, al voltant de 1.500), així com fotos de més de 500 picades, que es trameten directament a l'Institut d'Investigació Fundació Jiménez Díaz per a estudiar les possibles reaccions al·lèrgiques.

El coordinador científic de l'app, César Bordehore, professor de la UA, remarca que els albiraments realitzats amb aquesta aplicació són semiquantitatius. “El doble d'albiraments en una zona que en una altra no significa obligatòriament que hi haja el doble de meduses, ja que també influeix el nombre d’observadors actius en aquesta. La importància d'aquesta app és que dona informació real de presència o absència de meduses, de quines espècies són més urticants i quines inofensives, com cal tractar les picades, etc. Entenem que informar els usuaris de les platges i el mar sobre aquest tema millora la resposta al ciutadà, evita riscos innecessaris i permet conèixer una mica més el nostre mar Mediterrani”, remarca Bordehore.

Quantes meduses s'han albirat en els últims dies?

En entrar en MedusApp, la usuària o l’usuari és avisat automàticament sobre si s'han reportat meduses en els últims dies en un radi de cinc quilòmetres des de la posició en la qual es troba, i es pot generar un informe ràpid global dels albiraments sobre els mapes de situació. “També podem consultar tots els albiraments en qualsevol rang de dates o espècies que es vulga, des dels inicis del projecte”, afig Ramón Palacios, un altre dels desenvolupadors de MedusApp.

Avisos d'albiraments i picades

Les persones usuàries de l'app poden enviar tant la foto de l'espècie de medusa albirada com l'abundància i la grandària estimada, dades que es publiquen en un mapa còmodament consultable en www.medusapp.net, i a les quals es pot accedir també des de l'apartat de mapes de la mateixa aplicació.

També poden enviar fotos de les picades, explicant a més quant de temps fa des que aquestes es van produir i l'espècie que els ha picat; poden afegir també comentaris sobre els efectes de la picada. “L'app inclou un croquis del cos humà que ajuda a indicar la zona de la picada”, afig Palacios.

De gran interès científic i per a la pesca

La informació tramesa per les persones col·laboradores sobre les picades patides no pretén suplantar la consulta mèdica, sinó servir de canal de comunicació amb un equip d'especialistes en al·lèrgies que permeta la seua anàlisi des d'un punt científic i mèdic. En concret, aquestes dades es gestionen des del CIBERES i el Laboratori d'Inmunoal·lèrgia de l'IIS-FJD, amb les doctores Victoria del Pozo i Mar Fernández Nieto al capdavant.

A més, per a navegants o pescadors, MedusApp incorpora una nova funcionalitat que ofereix la possibilitat de registrar les meduses albirades en un transsecte, com per exemple, una ruta en navegació, o les meduses presents en les xarxes d'una barca de pesca d'arrossegament.

“Això resulta de gran interès a nivell científic”, assenyala Bordehore, “ja que, amb la col·laboració de pescadors professionals i navegants, podrem conèixer quines espècies apareixen en les xarxes i quines s'albiren mar endins, més enllà de la informació presa puntualment per banyistes a les platges, reforçant la capacitat de quantificació espacial i temporal del projecte. Cal remarcar que les meduses en aigües profundes competeixen amb els peixos i crustacis i, a més, poden depredar les seues larves, per la qual cosa, com més meduses, hi haurà menys peixos. Per això, és important monitorar l'aparició de meduses en les xarxes d'arrossegament, ja que en algunes zones del món s'ha constatat un augment de presència de meduses acompanyat d'un descens de pesca”, conclou.

Guia didàctica i de primers auxilis

MedusApp inclou també una guia didàctica amb imatges de les principals meduses i una guia interactiva de primers auxilis, que es va actualitzant segons avancen els coneixements mèdics, amb recomanacions en cas de picada segons l'espècie.

Aquesta iniciativa pretén ser útil no solament per als banyistes, sinó també per a tot el personal socorrista, que pot disposar d'una guia de meduses completa en el mòbil. MedusApp té l’origen en el projecte europeu LIFE CUBOMED, coordinat per la UA i l'Institut de Ciències del Mar del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).

MedusApp està disponible tant per a Android com per a iOS, i funciona en línia i fora de línia, per si no hi ha cobertura mòbil o si es prefereix enviar la informació a través de wifi una vegada captada.

Més informació

Notícies destacades


Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7% Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7%
La pobresa infantil a Espanya, a debat en unes jornades organitzades per la Càtedra d'Infància i Adolescència de la UPV, a Torrevella
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
L''Escola de Disseny' canvia de nom L''Escola de Disseny' canvia de nom
L'ETSEADI (Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Aeroespacial i Disseny Industrial) substitueix la denominació d'ETSED
La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia
Entre els deu semifinalistes, es troben Miguel López, investigador del CVBLab-Human Tech i Carolina Rober, doctoranda en la UPV
Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV
La UPV celebra l'acte de lliurament de premis del I concurs "La Ciència a les Falles". Els ninots guanyadors, els primers d'aquest nou museu de la universitat
UPV-CLÍNIC UPV-CLÍNIC
La UPV i INCLIVA signen un conveni per a impulsar conjuntament la innovació en l'àmbit de la salut



EMAS upv