- -
UPV
 

Ivana Gasulla, guardonada

La investigadora de l'iTEAM de la UPV guanya el Premi Concepción Aleixandre a la Dona Científica Valenciana

[ 12/02/2020 ]

La doctora Ivana Gasulla Mestre, investigadora de l'Institut de Telecomunicacions i Aplicacions Multimèdia de la Universitat Politècnica de València (iTEAM-UPV), i reconeguda referència en el camp de la fotònica de microones, ha sigut guardonada amb el Premi Concepción Aleixandre a la Dona Científica Valenciana, atorgat per l'Ajuntament de Picanya.

Gasulla, premiada en la categoria principal del certamen, Comunitat Valenciana, rebrà un guardó commemoratiu dissenyat per Mª José Planells i 2.000 euros, després d'imposar-se a les 12 candidatures restants presentades.

En la seua decisió, el jurat ha destacat "la seua prolífica trajectòria i l'impacte de les innovadores aportacions de les seues investigacions en el desenvolupament de noves fibres òptiques que permetran majors capacitats de transmissió i de processament en escenaris de comunicacions amb fibra-sense fil".

Per a Ivana, "és tot un honor haver rebut aquest guardó científic. I més si cap, perquè l'objectiu del Premi Concepción Aleixandre és donar visibilitat a la labor desenvolupada per les dones científiques i tecnòlogues. En una època en la qual estem vivint una reculada en el nombre de xiques que decideixen apostar per les carreres STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques), és responsabilitat de tots donar exemple i motivar a les xiquetes i joves transmetent el missatge de 'si es pot'".

Un currículum extraordinari

Ivana Gasulla, la candidatura de la qual va ser presentada pel Vicerectorat de Responsabilitat Social i Cooperació de la UPV, és investigadora sènior (Ramón y Cajal) i vicedirectora de Difusió i Promoció de l'iTEAM de la UPV.

Gasulla, que va obtenir el títol d'Enginyera i de Doctora en Telecomunicació per la UPV el 2005 i el 2008, respectivament, va centrar la seua tesi doctoral (reconeguda amb el premi LEOS Graduate Student Fellowship Award atorgat per l'IEEE) en la transmissió de senyals de ràdio de banda ampla sobre fibra òptica multimode.

El 2012, la investigadora de la UPV va aconseguir una beca Fulbright per a investigar sobre uns nous tipus de fibra òptica, basats en multiplexació espacial a la Universitat de Stanford (els Estats Units). Des del seu retorn a l'iTEAM de la UPV el 2014, la seua línia d'investigació comprèn, entre altres, el disseny i l'aplicació de fibres òptiques multinucli i fibres òptiques de pocs modes al camp de la fotònica de microones i les comunicacions d'alta velocitat.

Membre del comitè tècnic de les conferències més prestigioses del camp (European Conference on Optical Communications (ECOC), Optical Fiber Communication Conference (OFC) i IEEE International Topical Meeting on Microwave Photonics (MWP), entre altres), els resultats del seu treball han donat lloc a més de 120 publicacions internacionals, on destaquen les contribucions a Nature Communications i Nature Photonics.

El 2017, la investigadora de la UPV va rebre una prestigiosa ERC Consolidator Grant atorgada pel Consell d'Investigació Europeu per a desenvolupar noves fibres òptiques basades en tècniques de multiplexació per divisió espacial per a la nova generació de comunicacions amb fibra-sense fil, com són els sistemes de comunicacions 5G sota el projecte InnoSpace.

Notícies destacades


Cancerless Cancerless
Un equipo de la UPV participa en un proyecto europeo para prevenir el cáncer y contribuir a su diagnóstico precoz en personas sin hogar
Carreteras más seguras Carreteras más seguras
Investigadores de la UPV y Metalesa desarrollan nuevas infraestructuras inteligentes para mejorar la seguridad vial
Reintroducción del gallipato Reintroducción del gallipato
El proyecto LIFE Renaturwat celebra el Día Mundial del Agua con una iniciativa que mejora la biodiversidad y la conservación de los humedales artificiales
Premi de la Ribera Premi de la Ribera
El doctor por la UPV Joan Borràs, premiado por el Ayuntamiento de Algemesí por un trabajo enmarcado en su tesis doctoral
Proyecto europeo LIVESEEDING Proyecto europeo LIVESEEDING
La UPV trabaja en nuevas semillas ecológicas de pimiento blanco, zanahoria morada y coliflor adaptadas al cambio climático
La gran aportación de la Universidad Pública La gran aportación de la Universidad Pública
Las universidades públicas valencianas generan casi 50.000 puestos de trabajo y elevan el salario medio de la Comunitat un 11%



EMAS upv