- -
UPV
 

Living labs d'aigua

L'IEAMA de la UPV promou la seua posada en marxa a la Comunitat Valenciana "per a situar-la a l'avantguarda de la innovació en el sector"

[ 10/01/2020 ]

"La posada en marxa de living labs situaria la Comunitat Valenciana a l'avantguarda de la innovació en el sector de l'aigua". Són paraules de Manuel Pulido, director de l'Institut d'Enginyeria de l'Aigua i Medi Ambient de la Universitat Politècnica de València (IEAMA-UPV) i coordinador del Projecte living labs d'aigua a la Comunitat Valenciana, durant la jornada de presentació de resultats d'aquest, que ha reunit a la UPV desenes de persones expertes de l'àmbit.

"Històricament, la Comunitat Valenciana sempre ha sigut capdavantera en la gestió dels recursos hídrics, i ara és necessari continuar amb aquesta tradició aprofitant el potencial que tenen els living labs", ha destacat Pulido.

L'estudi, finançat mitjançant una ajuda d'accions complementàries de l'Agència Valenciana d'Innovació (AVI), ha comptat amb la participació de la Universitat de València (a través del grup CALAGUA), Dinapsis-Aguas de Alicante, la Càtedra FACSA de l'UJI i l'Institut de la Ceràmica de Castelló (ITC-UJI).

Cocreació, exploració, experimentació i avaluació

"Un living lab és un banc de proves reals i un entorn d'experimentació on els usuaris i els productors poden cocrear, explorar, experimentar i avaluar innovacions. El seu principal objectiu és desenvolupar nous productes, serveis i infraestructures adequades a les necessitats reals de la societat", ha explicat el director de l'IEAMA de la UPV.

El projecte ha avaluat "les diferents estructures de living labs existents a Europa i la seua possible adaptació al context socioeconòmic de la Comunitat Valenciana. Després del respectiu estudi de la documentació i l'elaboració d'informes de prospectiva sobre tecnologies d'interès en aigua, es van identificar sis temàtiques d'interès prioritari per a la Comunitat, amb capacitats i activitat en R+D+I, on hi hauria la possibilitat d'impulsar aquests espais", ha afegit.

Presentació de les conclusions dels tallers

En el marc de la investigació, es van desenvolupar sis tallers les principals conclusions dels quals es van donar a conèixer durant l'esdeveniment. Així, Ramón Barat, subdirector de l'IEAMA de la UPV, va ressaltar, del taller Valorització de recursos presents en les aigües residuals, el potencial de creixement existent en un àmbit que actualment es troba en un procés de transició de la visió lineal a la circular en la gestió dels seus recursos, i la necessitat de "promoure la participació de l'administració pública en la creació de living labs i detectar aquells sectors en els quals resulte interessant la valorització de recursos, a més d'analitzar la viabilitat tecnicoeconòmica de les tecnologies innovadores".

Posteriorment, Inmaculada Romero va detallar els continguts tractats en el taller Reutilització? d'aigües regenerades, recordant que, entre les principals conclusions, les persones assistents van assenyalar el problema de traslladar l'aigua i el seu emmagatzematge, el control de la seua qualitat i els diferents costos associats al procés.

Respecte al taller Agricultura de precisió, Fernando Martínez Alzamora va aprofundir en la competitivitat de l'àrea, que exigeix "una alta tecnificació en el futur i la necessitat de desenvolupar demostradors que indiquen en quina mesura les noves tecnologies poden contribuir a millorar la producció i augmentar la rendibilitat".

El responsable del Grup de Modelatge Hidrològic i Ambiental (GIMHA-UPV), Félix Francés, va ser l'encarregat de coordinar el taller Predicció de crescudes en temps real, del qual va destacar la unanimitat dels agents participants en la necessitat d'impulsar un living lab que continga "un enfocament interdisciplinari i desenvolupe un procediment comú i innovador per a millorar el seguiment dels episodis d'inundacions i disposar de major informació, tant per a l'administració, com per al ciutadà".

Per part seua, en el taller Aiguamolls artificials, Ignacio Andrés Doménech (en representació del coordinador Miguel Martín Monerris) va destacar "el creixent interès de les empreses a desenvolupar models de gestió conjunts amb l'administració, així com la viabilitat de dur a terme living labs en el sector".

Va ser el mateix Andrés qui va tancar la presentació dels tallers abordant les conclusions sobre "Sistemes urbans de drenatge sostenible (SUDS)", on es va indicar que les empreses valencianes, malgrat estar tecnològicament desenvolupades en l'àmbit, manquen d'"un marc normatiu complet que impulse definitivament el seu ús, així com guies tècniques avançades".

Programa d'ajudes a l'R+D+I 2020

Després de la presentació de les conclusions, la responsable de Digitalització de l'AVI, Elena Uviedo Ramos, va exposar el programa d'ajudes a l'R+D+I que convocarà l'AVI per al 2020 i que cerquen convertir la Comunitat Valenciana en l'eix innovador del sector a nivell nacional.

Finalment, va tenir lloc un col·loqui amb les persones assistents, que van posar en valor el gran recorregut que té la innovació en el sector de l'aigua i la necessitat de continuar impulsant el projecte els pròxims anys.

Notícies destacades


Cancerless Cancerless
Un equipo de la UPV participa en un proyecto europeo para prevenir el cáncer y contribuir a su diagnóstico precoz en personas sin hogar
Carreteras más seguras Carreteras más seguras
Investigadores de la UPV y Metalesa desarrollan nuevas infraestructuras inteligentes para mejorar la seguridad vial
Reintroducción del gallipato Reintroducción del gallipato
El proyecto LIFE Renaturwat celebra el Día Mundial del Agua con una iniciativa que mejora la biodiversidad y la conservación de los humedales artificiales
Premi de la Ribera Premi de la Ribera
El doctor por la UPV Joan Borràs, premiado por el Ayuntamiento de Algemesí por un trabajo enmarcado en su tesis doctoral
Proyecto europeo LIVESEEDING Proyecto europeo LIVESEEDING
La UPV trabaja en nuevas semillas ecológicas de pimiento blanco, zanahoria morada y coliflor adaptadas al cambio climático
La gran aportación de la Universidad Pública La gran aportación de la Universidad Pública
Las universidades públicas valencianas generan casi 50.000 puestos de trabajo y elevan el salario medio de la Comunitat un 11%



EMAS upv